De mi az a chemisette?

Miután megnéztük az alapokat, jöjjön a legegyszerűbb összeállítás télen-nyáron hordható darabja, a blúz, méghozzá a krinolinos korszakból.
1862
Érdekesség, hogy nem mindig hordtak teljes blúzt, ahol láttok egy kis kabátkát, vagy épp csak az ujjak, vagy a gallér lóg ki, ott nagy valószínűséggel egy kis turpisság történt. Ugyanis régen se volt olyan olcsóbb az anyag, ráadásul csak természetes anyagok voltak, illetve kézzel, ebben a korban lábbal hajtós varrógéppel készítettél el, így ahol lehetett, ott spóroltak a hölgyek, még a gazdagabban is, hiszen plusz réteg, ami csak melegít, és KÖVÉRÍT :)
Praktikus leszedhető ujjak


A gallér egy kis "előkére volt ráépítve" amit chemisette-nek (nyers fordításban ingecske) hívnak, oldalt kötőkkel rögzítették. Illetve a leszedhető ujjak ekkor is divatosak voltak, hiszen, ha elhasználódott az ujj, vagy a gallér, sokkal könnyebb volt cserélni, mint újracsináltatni egy blúzt. Praktikus elemei lehetnek a ruhatárnak, kötetlenül lehet cserélgetni őket.
Godey's 1850, áprilisi számából chemisette-k
Mint látható, a fantáziát szabadon lehet engedni, tűzések, gallérok, fodrok és csipkék mindenféle variációban.
Zara basic 1850-es kollekció :)

A blúzok anyaga mindig valamilyen nagyon finom pamut, batiszt, organza (pamutból vagy selyemből szigorúan!) volt, díszítették tűzések, csipkék, szalagok, vagy éppen húzott/raffolt részek. Ekkoriban az ejtett váll a divatos, ugyanez igaz ezeknél a ruhadaraboknál is.
Garibaldi blúz, látni az ejtett vállakat, és a lefelé bővülő ún.pagoda ujjakat, igazi jellegzetességek ebből a korból

Menet közben ugye észre lehetett venni, hogy nincs rövid ujjú blúz korhű verzióban, mert itt még igencsak erkölcsösek vagyunk, csak semmi erotika kérem, az alkar villatást hagyja meg az urának:) És igen, nyáron is nyakig begombolkozva jártak a hölgyek, bár a meleg időszakra javaslom a muszlin alapanyagot, vékony, könnyen szellőzik, főleg ha természetes textilt részesítjük előnyben.


Kiterített chemisette

Fontos, hogy mindig magasan záródnak ezek a ruhadarabok, nem összetévesztendőek a fűzőtakaró ingekkel, amelyek olykor nyitottak.
Fodros csoda, igen népszerű és trendi darab
Tessék, lehet csicsázni is!
1862 Überpufi blúz übercsajoknak

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések