Hódmezővásárhelyi Fekete Sas Szálló


Sajnos a címmel ellentétben ma már szállóként nem üzemel, de helyette számos előkelő bálnak és rendezvénynek ad helyet. 

De ne siessünk ennyire előre nézzük vissza a kezdetekig.

Az Öreg Sas, a Fekete Sas megépítése előtt
Az épület helyén már a 1800-as évek óta vendégfogadó áll. Az első adat 1789-ből származik, de feltételezhető, hogy a fogadó már régebben is állt és működött. Először egy földszintes étterem helyezkedett el, mely 1829-ben tragikus módon leégett. Ekkor azonban még csak egy, egy emeletes fogadó épült a helyére, a Sas Vendéglő nevet megőrizve. Az akkor, Nagy Magyarországon egyre nagyobb számban áthaladó forgalom miatt, a városi törvényhatóság 1893-ban hozott határozat egy új, korszerű szálloda felépítéséről. Több pályázó közül végül Pártos Gyula (1845-1916) építész nyerte meg.

A bálterem
Az építés során a városban itt alkalmaztak először vasbeton mennyezetet, melynek szerkezetét dr. Zielenszky Szilárd (1860-1924) műegyetemi tanár tervezte. A belső kiképzés mely, - aranyozott díszvakolás, a bálteremben nagyméretű tükrök, gipsz domborművek és szecessziós vonalvezetésű páholyok, a díszvakolások melyek, - finom ornamentikát, növényi díszítéseket hordoznak,  monumentális ablakok - faragott díszekkel és a külső megjelenés összhatásának eredményeként a város egyik legszebb neobarokk és rokokó stíluselemeket felhasználó eklektikus épülete lett. Emeleti részén leginkább bálokra használt impozáns nagytermet is kialakítottak, mely hatalmas terével, páholysorával és színpadával a kor figyelemre méltó építészeti teljesítményének számított (hossza 32 méter, szélessége 15 méter, magassága 11 méter). Melynek köszönhetően a mai napig Közép-Európa második legnagyobb egybefüggő bálterme.

Fekete Sas páholy sora

A szálloda Kruzslicz Péter kivitelezésében, 1905 végére készült el, az ünnepélyes megnyitásra karácsonykor került sor.
 A város nagyszerű szórakozóhelye a társadalom minden rétege előtt nyitva állt. A vendégek zömét azonban a város gazdagabb rétege adta.

A Fekete Sas metszete
Az első világháború idején és utána is néhány évig - az ország gazdasági helyzetéből fakadóan - nehéz éveket élt át a Fekete Sas. Fennállásának első szomorú eseménye mégsem ebből adódott. 1914 nyarán központi fűtést szereltek fel, a kávéházat pedig tölgyfa parkettel látták el. A központi fűtés próbaüzemelésekor, november 6-án, valamilyen módon tüzet fogott a tetőszerkezet faanyaga, s az épület 10 óra 10 perckor kigyulladt.  Szerencsére a károk nagy része a tetőzeten keletkezett, leszakadt azonban a nagyterem három csillárja, és a termet egyéb károsodás is érte. A háború már éreztette hatását a helyreállításban, a munkálatok elhúzódtak, és csak 1925. május 10-én vették át a cserépfedő-, ács-, bádogos-, valamint azbesztpala-munkát.

Gipsz stukkó-terv
A rendbe hozott épületben az üzlet azonban nem ment úgy, ahogyan 1914-ig. A megcsappanó forgalom következménye: a bérlők rövid időnként váltották egymást, ami viszont nem kedvezett a Sas nívója, jellege megőrzésének. A háború végén két üzlethelyiséget a román hadsereg foglalt le, eltávozásuk után pedig Horthy hadseregének itt állomásozó egysége vette igénybe őket, természetesen minden ellenszolgáltatás nélkül. Az itt tartózkodó katonák szórakozókedve jótékony hatással volt a Sas életére. A jó üzleti érzékkel megáldott, ügyes bérlő, Friedmann Ignác, aki 1919-ben vette át a szállodát, visszaállította a Sas régi hírnevét. A viszontagságos évek múltán nyugodtabb napok következtek. Friedmann hosszú időszakának az vetett véget, hogy az 1929-1933-as gazdasági válságot nem tudta kiheverni. Ezután a Nemes Nagy testvérek kapták meg a Sast. Sok szerencsével ők sem jártak, mert a II. Világháborúban ők sem tudták fenntartani a fogadót.

A második világháború után nagy változások történtek a Sas életében. 1948 őszén államosították, a Budapesti Borforgalmi Nemzeti Vállalat kezelésébe került. Tőle az 1950. február 4-én alapított Hódmezővásárhelyi Községi Vendéglátó Vállalat vette át. A kor mindent átalakítani vágyó szelleme hatott a vállalat vezetőire is, az intézmény a Béke Szálló nevet kapta.

Béke Szálló

A város címerépülete, a társasági élet kiemelkedően fontos helyszíne 1989-ben zárta be kapuit. Tetőzetét a vihar megrongálta, gépészeti vezetékei elromlottak, vakolata hullott, működtetése lehetetlenné vált. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város 1993 októberében vette tulajdonába az épületet. Az épület állapota 1997-re katasztrofálissá vált. Áprilisban indult meg a felújítás. Az első ütemben a tetőzetet újították fel, a másodikban került sor a nagyterem, a kiszolgáló- és csatlakozóhelyiségek helyreállítására és az utcai homlokzat felújítására. A leglátványosabb átalakuláson a nagyterem esett át. A gipszminták és az aranyozások mellett kicserélték a nyílászáró szerkezeteket is. Új táncparkett készült. Teljesen felújították a színpadot, vadonatúj világítási rendszert szereltek fel.

Ezzel a Fekete Sas ismét méltóvá vált a nevéhez. Újra a város központi helye lett.

A Fekete Sas napjainkban


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések