Sisi jótékonysági bál fénylett a Stefániában

A szeretet, szolidaritás, jótékonyság éppoly örök, mint a bál. Ekképpen Elizabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, azaz Sisi is az. A Habsburg-ház jobbik felét jelenti mindőnk számára. Szerette s pártolta a magyarokat, tüntetően magyaros ruhákat hordott, megtanult magyarul; rendkívüli diplomáciai érzékkel - amíg tudta - számos ferencjózsefi döntést hajlított magyarjai javára. Mi császárnéval szemben inkább a királynét szerettük, szeretjük benne, kultikus alakká vált előttünk. A gödöllői kastélytól a Tokaj-Nyírtelek közötti úton át az erdélyi Szovátáig, számos helyen őrizzük emlékét. És az örökzöld Sisi-bálban-estélyben, amely természetesen a jótékonyság jegyében zajlott idén, november 19-én (Erzsébet napon) a Stefánia-palotában.

Áldott emlékezetű királynéja, ki életében védő angyala volt ez országnak, a magyar nemzetnek. Holta után védőszentje lett… Élete szeretet, szenvedés és önfeláldozás volt… ércz- és márványszoborban megörökítik az utókor számára.” (Jókai Mór)

„valami misterous dicsfény övezte az ő alakját, mintha régen, nagyon régen élet volna egy királyné, aki minket nagyon szeretett, aki értünk sokat tett… az érzésekben ott él, hogy ez a szent asszony őrködött a nehéz órákban Magyarországban fölött.” (Mikszáth Kálmán)

Ezek az idézetek fémjelzik számunkra: szeretet, szolidaritás, jótékonyság, magyarbarátság éppúgy örökbecsűek számunkra Sisi személyében (is) megtestesülve, mint a nevét viselő bál.


Sisi és bál, estély: egy ember, egy bál akkor figyelemre méltó magával ragadó, jobbik énünket ébresztő, élményekkel gazdagító és emlékezetes, ha harmónia hatja át, jóság engi be. Így lesz mindkettő az emberi minőség képviselője.

Nos, mindennek fényében volt fölemelő élmény részt vennünk a Sisi-bálon, amelynek a Magyar Honvédség „kötelékében” működő, méltó helyszínt nyújtó, elegáns Stefánia-palota adott otthont. Rakszegi Zita köszöntésétől kezdve Pankotay Péter pattogó ritmusú, humorral töltött, saját előadó-művészetével kísért estélymenetrend-vezetésével minden a helyén volt: finom meghívó, figyelmes ültetés, tetszetős terítés, korhű vacsora (benne gyömbéres kukoricakrémleves vagy Sisi Ibolya fagylalt), Sisi-ruhaköltemények (melyek eredeti rekonstrukció alapján készült D’ELIA Szalon ruhái www.delia.hu ), Kék Duna-keringő, fergeteges műsor (Ócsai Juli, Ju Zsu Társulat, Kolarics Andrea (csodálatos hang!), Bangó Margit, Kossuth-díjas előadóművész – magnetikus dinamikával.

)


kilato-hidegkut.hu


A cikket Szmell küldte el nekünk, köszönjük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések