Múltbéli védekezés

Most szabad mindent félreérteni, hiszen a szerelem fizikai formája is része az emberek életében. Találtam egy remek kis cikket, mindenkinek, akiben felmerült a kérdés, hogy akár az ókorban, akár a viktoriánus érában mivel próbálták megelőzni a nem kívánt gyermekáldást.

"

A nemkívánt terhesség elleni védekezés több ezer éves probléma. A gumióvszer megjelenése az ókorra tehető, és forradalmi változást hozott a szexualitásban.

Fotó: Profimedia.hu


A gumióvszer, más néven koton vagy kondom nagy múltra tekint vissza. Az óvszert azért találták ki, hogy a férfiak védekezzenek a nemi betegségek és a nemkívánt terhesség ellen. Sokáig állatbélből, halhólyagból készítették, manapság latex alapú különböző variációk léteznek: síkosított, bordázott, színes, ízesített, sőt, még zenélő is.


Nevezték tűzoltó fecskendőnek, Vénusz kesztyűjének, francia levélnek, angol csuklyának, port-szaídi szalagnak. Az általánosan használt kondom elnevezés egyesek szerint a latin condere-ből ered, amely megóvást jelent, de lehet, hogy a francia Condom városa lehetett a névadó. Mások szerint II. (Stuart) Károly király orvosa, Quondom a névadó, aki a sok törvénytelen királyi gyermek nemzése ellen ajánlotta uralkodójának ezt az eszközt.

Az első fennmaradt leletek I. e. 1000 körül Egyiptomból származnak. Egy fennmaradt egyiptomi vázlatrajzon az óvszert úgy ábrázolják, mint egy jelvényt, amit feltehetően a nemi betegségek, legyek és moszkitók elleni védekezésül használtak. Ekkor még állati bőrből készült, és a nemi szervek köré tekerve használták.

Közel kétezer évig ugyanezzel a módszerrel védekeztek. Később a rómaiak is átvették bizonyos válfajait, I. sz. 200 körül pedig a franciáknál jelent meg az óvszer tulok bőrből készült változata.



Az óvszertörténelem nagy áttörését a szifilisz járvány időszaka hozta meg. 1564-ben a híres itáliai anatómus, Gabrielle Fallopius javasolta elsőként a hímvessző hüvelyszerű eszközzel történő beborítását fogamzásgátlás esetére.

Később az 1500-as években, újabb forradalmi felfedezés következett. Rájöttek, hogy ha egy bizonyos kémiai oldatba áztatják a vásznat, és megszárítják, sokkal jobban megőrzi tartósságát, és az elszakadások ellen is nagyobb védelmet biztosít. Ezeket tekinthetjük a spermicid óvszerek ősének.

1701-ben Londonban már külön üzlet forgalmazta a kondomot. Versekben örökítették meg és röplapokon terjesztették a róla szóló információkat. De Sade márki és Casanova nemcsak mint fogamzásgátlót használták, hanem a nemi betegségek kivédése ellen is.

Azonban mint minden új és egyben jól menő vállalkozásnak, ennek is voltak ellenzői. Azt terjesztették, hogy az óvszer az erkölcstelenség és a prostitúció jelképe. A kondom iránti ellenszenvet hatékonyságának bizonytalansága mellett a házasságon kívüli szextől való félelem táplálta.

Ennek ellenére használata egyre elterjedtebbé vált. Az óvszer előállítására használták a halhólyagot, továbbá a borjú és a juh vakbelét. Ezekből az anyagokból azonban csak korlátozott mennyiséget lehetett készíteni. Viszont elég drágák voltak, és sokszor kellett őket újrahasznosítani.

A forradalmi áttörést az óvszergyártás történetében a gumi felfedezése jelentette. A megbízható óvszerek tömeges gyártása a gumi vulkanizálásának felfedezése után az 1840-es évek években kezdődött. Sorra jelentek meg a piacon a különböző óvszer reklámok, a kondom használat népszerűvé vált.

1919-ben az amerikai Frederick Killian latex gumiból kezdte el gyártani az óvszereket. Ebből számos előny származott, például sokkal vékonyabb, biztonságosabb, kényelmesebb volt elődeihez képest. Az emberek megrohamozták a boltokat, mindenki a világmegváltó védekezési módszert akarta kipróbálni.

Az 1950-es években megjelent a piacon a Durex - máig az egyik legsikeresebb óvszergyártó hatalom – és a világon először Angliában piacra dobta a síkosított óvszert.

Valódi népszerűségét viszont csak az 1980-as hullám hozta meg, amikor is bebizonyították, hogy az óvszer az egyetlen védekező eszköz, amely 100%-ban meggátolja a HIV vírus fertőzését."

Forrás:http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=13558&a_id=763755&h_id=32960

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések