Egyiptomi délután



Ha esetleg semmi ötleted nincs mit főzz mára, íme néhány egyiptomi recept, noha nem ókoriak, de összetevőiben elhozhatják neked egy délutánra a fáraók országát.

CSICSERIBORSÓ-LEVES

Elkészítési idő: 1 és fél óra, továbbá a csicseriborsó áztatási ideje.

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 zsemle (vagy laska tészta)
4 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál koriandermag
6 erezd fokhagyma

A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a víz ellepje. Lecsurgatjuk, a felszeletelt vöröshagymával és a koriandermaggal másfél óráig lassú tűzön főzzük.
A zsemledarabkákat megpirítjuk és leveses tálba tesszük.
Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd felengedjük a levessel és megsózzuk.
A pirított zsemlekockákra öntve felszolgáljuk.


BABKROKETT
(FALAFEL)

A legfinomabb krokett lóbabból készíthető.

Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a bab áztatási ideje.

Hozzávalók:

30 dkg bab
1 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor korianderlevél (vagy mokkáskanál őrölt koriander)
1 csipetnyi csípős paprika
1 tojás
12 dkg liszt
2 evőkanál szezámmag
bő olaj a sütéshez

A babot egy napig hideg vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk és egy óra hosszáig lassú tűzön forralva főzzük, azután áttörjük.
A vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a koriandert, a paprikát, az áttört babot és jól elkeverjük. Ezt követően lassú tűzön kicsit kiszárítjuk a masszát.
A babpépből labdacsokat formálunk, kicsit hengeresre sodorjuk és felvert tojásban, majd lisztben megforgatjuk. A krokettek egyik felére szezámmagot szórunk, majd egy serpenyő bő forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírszalvétára téve lecsöpögtetjük, megsózzuk és felszolgáljuk.

Salátával, pitával is ehetjük.


Végül jöjjön egy kis desszert:


NARANCSOS RIZSPUDING

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:

40 dkg rizs
4 dl narancslé
2 dl tej
1 szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
10 dkg cukor
1 marék dióbél

A rizst forrásban lévő vízbe dobjuk és 10 percig főzzük. Lecsurgatjuk, majd újból odatesszük főni a tejjel, a narancslével, a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel és a cukorral. Lassú tűzön addig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot.
A megpuhult rizsbe belekeverjük a narancshéjat majd a tálaló edényben hagyjuk kihűlni, darált dióval díszítjük és felszolgáljuk.


Forrás, további receptek itt.


Amíg fő az étel pár szóban összefoglalnám az egyiptomi viseletet, hátha kedvet kap valaki, és külsőben is kipróbálja az egyiptomi életet.

A férfiak egy szál ágyékkötőben voltak, a szegényet a gazdagtól pusztán csak az anyag minősége, illetve a redők száma különböztette meg. Később ingszerű felsőrészt is magukra terítettek, bár minek a szépen kidolgozott felsőtestet elrejteni:D Az előkelők díszes övet és gyöngy vagy ékszergallért hordtak. A nagy fekete paróka kötelező darab volt mint a nőknél mint az uraknál.

Igen mindenki kopasz volt, ennek oka a nagy meleg lehetett, illetve így próbáltak kiszúrni a hajtetvekkel.:)

A nők választhatnak a szűk egybe ruha és a dúsan redőzött kalazirisz közül az egyik óbirodalmi, a másik újbirodalmi divat volt. Az ékszergallér uniszex darab, a hölgyek is hordták. Egyiptomban a fedetlen mell vagy az áttetsző ruha nem volt szégyen, úgyhogy akkoriban lehettek igencsak ledérek a nők.

Ékszer fanatikusok előnyben, karon, lábon, nyakon, fülön, fejen, mindenhol csüngött valami szépség, itt nem érvényes Chanel mondása, hogy mielőtt kimész az utcára vegyél le egy ékszert, sőt, inkább tegyél fel még kettőt:)


Megjegyzések

  1. Wááá! Holnap fogom magam és tógában kajálok, csak olyan görögösen. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések