Programajánló: Kulturális örökség napjai 2010 - Középpontban a XIX. század

Idén a Kulturális örökség napjai nevű rendezvényen a XIX. század lesz a központi téma. Ennek megfelelően a hétvégén szeptember 18-19-én Budapest belvárosában nosztalgia járatok közlekednek. Az örökségvédelem által nyilvántartott helyszíneken különböző rendezvényeket szerveznek 270 magyar település több, mint 700 épületében.

A Hadtörténeti Intézetben például XIX. és XX. századi kézi tűzfegyvereket mutatnak be.

Kiollózok pár érdekes programot, mert az egész lista "picit" átláthatatlan a honlapon:

"Öntödei Múzeum:

Közép Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéje. Eredetileg Ganz Ábrahám vasöntödéje volt. A csodálatos faszerkezetű csarnok építése 1858-ban kezdődött és 1862-ben fejeződött be. Állandó kiállítások: Ganz Ábrahám élete és munkássága, Mechwart András emlékezete, A fémöntészet emlékei, Vas- és acélöntészetünk története. Mindkét nap 11 és 13 órakor tárlatvezetés a Munkácsi vascsipkék című időszaki kiállításban."

"Vasárnapi séta a Károlyi Palotában
Az udvarról indulva bebarangolhatják a Károlyi-palota termeit, szalonjait, auláját és könyvtárát. A séta során a Díszterembe érve, a Duna Művészegyüttes tagjai a fényes estélyek hangulatát felidézve adják elő Reformkori bál című táncukat. Koreográfus: Juhász Zsolt. A séta végén vendégeink kapnak egy - a látottak és hallottak alapján, a palota történetét feldolgozó - kvízjátékot, melynek eredményes kitöltését ajándékkal jutalmazzuk. "

"A Belváros kincsei
Budapest belvárosában számos gyönyörű középület, műemlék áll. Hogy mást ne mondjunk a 150 éves Gerbeaud ház a város origója. A cukrászdát 1858-ban Kugler Henrik alapította, és a következő tulajdonos, Gerbeaud Emil a századfordulóra világhírűvé tette. További rejtett kincsek a hintóbeállós kapualjak, a körerkélyes bérházudvarok átjárókkal, a százéves szépségüket megőrzött üzletek, Párizs hangulatát idevarázsoló terek, kávézók, hamisítatlan balkáni világot idéző piac, szecessziós paloták, lakásbelsők és apró boltok, újjáéledő passzázsok, vidám szobrok, és még sok érdekes, meghökkentő látnivaló, amely garantáltan megfogja, rabul ejti a látogatót. Útvonal: Ferenciek tere - Vörösmarty tér - Vigadó tér - Eötvös tér - József nádor tér"



"Séta a magyar szecesszió legszebb utcájában

A Rátkai Márton Klub által szervezett séta a Városligeti fasorban, melynek során Dúló Károly filmrendező vezet minket végig ezen a gyönyörű utcán, ahol a klubunk is van. A klubban Duló Károly Balázs Béla díjas filmrendező Tükör által vs. színről színre fotókiállítása tekinthető meg."


"Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, társas fürdőruhás termálosztály létesült. Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor. Az ún. élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás. Mindkét nap vezetett séta indul: 10, 12, 14, 18 órakor - Társas termál - előcsarnok - Cziegler kupolák - TG. előcsarnok - medencék - uszoda előcsarnok - lépcsős napozó útvonalon."

A részletes és átláthatóbb programfüzet itt tölthető le: EST különszám
Így jár a nosztalgia BKV


További részletek, és hihetetlenül sok program:
Kulturális Örökség Napjai

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések