Viktoriánus divatbazár: turnűrtől a homokóráig



Viktoriánus öltözködés terén sokat tanulhatunk a több, mint száz esztendős angolszász divatlapok hasábjairól. A Victorian Fashions & Costumes from Harper's Bazar: 1867-1898-hoz hasonló kiadványok csak megkönnyítik a dolgunkat. A ruha és nőideál ábrázolásokon kívül a részletek is legalább akkora hangsúlyt kapnak, mint az idealizált metszetek zsánerképei.
A gyűjteményben található több, mint ezer illusztrációt a szerkesztő Stella Blum négy divatkorszak szerint rendezte el. Így képet kaphatunk az 1867-től 1874-ig tartó puff és "fenékpárna" mániáról, 1875-től a keményfűzők és a természetesebb vonalak visszatéréséről, 1883-től újra gigantikussá nő a turnűr. 1891-től a szecesszió hajnalán megkezdődik homokóraforma divatja, emiatt a trükkös fűzőhasználat, és a katonásabb vagy éppen az indákkal dekorált földig érő szerelések uralják a hölgyek életét, olyan új ruhaköltemények mellett, mint a nőknek készült biciklis ruha vagy az új női vadász és lovaglóruha- divat. Ahogy telik az idő az estélyiruhák kikerülnek a fókuszból, és az életmód változásával egyszerűsödik, és átértelmeződik a XIX. század ruhaviselete.


rózsadíszes estélyi ruha a "párnázott" időkből



turnűrös gyöngyös estélyiruha 1870 körül


változtak az idők, az 1890-es évekre a magasnyakú,
orientalista indás díszítésű ruha a módi


homokórás military: fürdőruha 1890 körül


A hatalmas képeskönyvet persze lehetetlenség lenne ennyivel összefoglalni, mert ezúttal a részletek fontosabbak az egésznél. Mint ahogy említettem a szerkesztés ügyesen eltalált az összhang a kiegészítők és az egész alakos ábrázolások bemutatása között. Éppen ezért előrevetítem inkább a későbbi bejegyzésekben emelem ki külön a fűzőviseletről, alsószoknyáról szóló részt, a frizuradivatot, a tárgykultúrát (legyezők, cvikker, szemüveg). Az angolszász XIX. századi divatkultúrát részletesen érdemes elemezni, ehhez fogok nekilátni a továbbiakban. Aki pedig kedvet kapott a nézelődéshez és az olvasgatáshoz a könyv megvásárolható és megtekinthető az Amazonon.


különleges frizura 1880 körül



vadászöltözék hölgyeknek és férfiaknak 1890 tájt


kulcsdíszes kislánykalap (-turbán?) a turnűr-korszakból


Jómagam amikor megkaptam e Harper's Bazaros csodakötetet pár órán át újra és újra átlapoztam, annyira nem bírtam betelni azzal, hogy itt részletesen láthatom a különböző főkötőfajták legapróbb részleteit is. Betekintést nyerhetek például egy akkori nyári strandjelenetbe. Sokat tanultam ebből a könyvből, és lenyűgöző az az iparműves szemléletmód, amellyel ezeket a ruhakölteményeket és kiegészítőket alkották. Ilyenkor irigykedéssel ugranék vissza az időbe. Ahányszor elmerülök a képek világában lélekben vissza is ugrok. Így következő bejegyzéseimben mindenképpen szó lesz e időutazás legizgalmasabb mozzanatairól.


Megjegyzések

  1. Fantasztikus egy könyv, köszönöm az ajánlót, tudom mire kell legközelebb gyűjtenem:)

    VálaszTörlés
  2. Ajándékba hozták nekem Amerikából. Amerikai antikvár könyv. :) Nekem kincs az ilyesmi, mert általában szintén gyűjtök rá. Magyarul is van hasonló (mármint eredeti divatkatalógus), de mindegyik 10ezer körül kezdődik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések