Elfeledett tárgyak - Hajfésű

Ez akár lehetne egy modern hajápolási cikk kezdete is, főleg ha göndör hajról szól, de most arra nosztalgikus fésűre gondolok, amit inkább a szépsége mint hasznossága miatt tartottak a hölgyek otthon. Az első ilyen diszfunkcionális darab iránti rajongásom több mint tíz éve kezdőtött, amikor is Mucha egyik reklámplakátján lévő hölgynek ez ágaskodott a hajában. Így amikor megláttam egy ilyet az egyik turiban, akár eredeti akár későbbi utánzat, mindenképpen jönnie kellett velem.

Az a bizonyos Mucha plakát, amit a JOB cigaretta megrendelésére készítettAz én kis mesefésűm, nagy volt a boldogág ilyet találni :)


1910-es évekbeli divatos frizurák fésűkkel
Örömömet meg is osztottam a kincskeresők közösségi médiájában, ahol némi bujtogatással megszületett ez a cikk, hogy akkor kéremszépen, mi is ez a hajbigyó.

Számomra olyan keleties hangulata van ennek a képnek, a '10-es években nagy inspiráció is volt

A fésű mint használati tárgy szinte egyidős az emberiséggel, és amióta nők kezébe került, ki is volt csinosítva, de ekkor még szigorúan funkcionális darab volt; megszabadulni a kéretlen lakóktól a hajban és kibogozni a gordiuszi csomókat. 


Spanyol mantillaszerű fésűFésűre mindenol szükség van és volt, de most kihagynám a részletes ismertetőt, hogy a világ összes országában evolúciós folyamatokon ment keresztül, így inkább összeírom a három legnagyobb befolyásoló erőt:

 1.  Gibson Girl -  Gibson Lány
  A századforduló abszolút (amerikai) ideálja, Charles Dana Gibson vetette papirra. Kecses, vékony hölgyek, romantikus, 18. századot idéző felpolcolt hajjal, leomló lágy fürtökkel. Abszolút divatos kiegészítőnek számítottak a fésűk és még tartották is a művészi kontyokat.
  Charles Dana Gibson által megalkotott, ideális századfordulós hölgy képe
  Talán a leghíresebb idolja a témának a belga születésű Camille Clifford volt
  Gibson által ihletett frizurák 2. Spanyol Mantilla fésűk
  Bizet 1875-ben bemutatott operája Párizsban, Carmen, nem csak hatalmas sikert aratott, de még a divatot is formálta. A főhősnő által viselt díszes hajfésű azonnal népszerűségre tört.
  Celestine Marie-Gallie egy jelmezesített spanyol kosztümben mantillával


  Íme, hogyan viselte egy viktoriánus hölgy, Mrs. L.H. Bruce, akinek a leánykori neve szintén Camille Clifford volt :)

  Portré egy andalúziai hölgyről, hatalmas fésűvel és csipkefátyollal, nem csoda, hogy mindenki megőrült a fésűkért. 3. Távol - Keleti befolyás
  Kínában a menyasszonyok viseltek díszes fésűket, Japánban a gésák kedvelt kiegészítője volt, a Selyem - úton érkeztek az európai piacra.
  Kínai menyasszony, csodálatos díszes fésűkkel

  Japán fésű és hajdísz

  Gésák virágos fésűkkel (kanzashi)
Engem mindig is elbűvültek ezek a kissé mellőzött kiegészítők, némelyik olyan mint egy kis mini tirara, amit lehetett a hétköznapokban is viselni. Készültek gyöngyházas, teknős páncélból, celluoidból, csontból, sőt még alumíniumból is.
Frizura trendek, Gibson girl stílusban

(Az alumínium a századforduló környékén került elő, különlegessége miatt értékesnek számított, bár az arisztokrácia nem mutatott jelenősebb érdeklődést iránta, a középosztálynak pedig túl drága volt, így elfelejtődött. Az alumínum könnyű, puha fém, remekül meg lehetett munkálni szecessziós mintákkal, de a beletett munka olyannyira megdrágította, hogy inkább időtállóbb értékbe fektették az emberek a pénzüket.)
Szeccessziós alumínium fésű

Gyémántos, drágaköves darabok nemesfémből készültek a tehetősebbek számára, addig a többiek megelégedtek az üvegpasztás verzióikkal.

Fésűk, felhasználásuk töménytelen mennyiségben:

Csak szépen belecsúsztatva a kontyba
Csontból készült viktoriánus faragott fésű
Lazán oldalra is tehetjük, akár Maud Fealey
Teknőcfésű, viktoriánus korban kedvelt romantikus méhecske és virágmintákkal
Divatos frizura az 1910-es évekből
Századfordulós ezüst fésű
Celluoid fésű 1925-ből
A celluoid hamar betiltásra került, mert rendkívül gyúlékony anyag volt, könnyen lángra kapott

***

Forrás (angol nyelvűek)
Victorian hair combs, 1870-80 - remek cikk, sajnos a képek hiányoznak
Hair Accessories and Statements
Gibson Girls
More fantastic hair combs on The Closest Historian blog - Rengeteg szép kép fésűkről
Story of Hair combs
Pinterest board of combs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések