Az igazi 1848-as kokárdák titkai

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy vajon, ha ránézek egy 1848-as kokárdára és egy maira, akkor milyen eltérések láthatók. Sokan gondolhatjuk azt, hogy semmi sem változott az eredeti szalagrózsán, de ha kielemezzük, akkor viszont nagyon is sok minden, és nem csak abban, hogy melyik szín kerül kívülre.


1848/1849-es eredeti korkárda. (Forrás: wikimedia commons)


Egy szalag vagy három?


A legszembetűnőbb különbség, hogy a régi kokárdák egy része nem egy szalagból készültek, hanem többől, és valóban "rózsaszerűek" voltak. Ez már a nagy francia forradalom kokárdáinál is így volt. Volt, hogy a három szalagot eggyé varrták össze, de alapvetően a készítésnél három különböző színű szalag volt az alap.


Francia kokárda az USA-ból 1825-ből

Polgárhárborús kokárdás az USA-ból (civilwarquilts.blogspot.com)


19. századi kokárdák fajtái. Az 1848-as magyar kokárdák 10, 11 és 12 mintáit követték. A v-alakú szalag, viszont a szalagrózsa alá került minden esetben. Jellemző volt még a gombszerű közép, amin gyakran címer látható.


Magyar kokárda három szalagból, középdíszítéssel.

Petőfitől kapott kokárda 1849-ből. Magyar Nemzeti Múzeum.


A korabeli kokárdáknak rendkívül sok típusa volt ismeretes, és jellemző volt az is, hogy valamit varrtak a közepére. A magyar kokárdáknál ilyen a címergomb vagy az 1848-as feliratú hímzéslap.

Manapság ez már nem divat, pedig elkészítése egyszerű. A szalagot ebben az esetben értelemszerűen három szalagból állítjuk össze. A szalagok egyik szélénél - a mai hagyományos kokárdakészítéssel szemben - nem fércelőöltéseket alkalmazunk, ami összehúzza majd a "rózsa" közepét. A szalagokat érdemes egy kör alakú alapra felvinni, ami állhat bármilyen anyagból, az egyszerűség kedvéért a gyapjúfilc jól megfelel erre a célra. Aki tényleg a maximum korhűségre törekszik, válasszon hímzővásznat, és egy kis címer vagy 1848-as hímzéssel alakítsa ki a középrészt. Erre az alapra építjük fel a rózsát. Az első szalag ebben az esetben a külső szalag, ami a középanyag szélére kerül. A szalagot pedig hajtogatással varrjuk fel. A hajtogatáshoz, ha még sosem csináltátok, nagyszerű tippeket lehet találni online. Íme egy videó az egyoldalú hajtogatáshoz:






Az irányhoz nem köthető hajtogatáshoz, amely a fenti kokárdáknál is megfigyelhető a következő szalaghajtogatási módot alkalmazták, csak nem a középrészen, hanem a szalag szélén megy át az összetartó varrás:



Értelemszerűen a legszélső szalag után következik a középső, majd a belső szalag.

A szalagrózsa hátára érdemes a szokásos v-alakú szalagot - a pántlikát - is felvarrni, hogy igazán kokárdás legyen.

Egyébként már 1848-ban is voltak egy szalagból álló kokárdaszalagok. Ezeket ahogy manapság is három különböző színű fonalakból szőtték.


Francia forrdalmi egy szalagba szőtt kokárda a 18. századból


Viszont mivel ezek eléggé régiesen szőtt darabok voltak vastag fonálból készítve, manapság nagyon nehezen találsz ilyen szalagot, hacsak nem magadnak szövöd meg. Ezt a szalagot alakíthatod hajtogatással kokárdává vagy pedig a hagyományos fércelő öltéssel, és összehúzással is alakíthatod a megszokott körformává.


Melyik színsorrend az igazi?


Minden évben komoly vitát képezi azt, hogy hogyan is hordjuk a kokárdát, melyik szín kerüljön kívülre. Az 1848-as kokárdák esetében a kérdésre könnyű válaszolni. Ezeknél a kokárdáknál a külső szín, a legtöbb esetben a piros volt, és a legbelső a zöld. A helyes viselés elvileg pont az ellenkező színhasználat lenne, azonban, ha tényleg hagyományőrző akarsz lenni a kokárdaviselésben, akkor konkrétan a heraldikailag "nem helyes" módot kell használnod. Petőfiék ugyanis így viselték. Ha készítesz pántlikát, akkor egyébként a kívül piros megoldás is helyesnek tekinthető.


Milyen színű szalagokat használj?


Ha már a színsorrendet megemlítettem, a színhasználatra is érdemes kitérni. Napjainkban a kokárdaszalag színárnyalatai rögzítettek a magyar lobogó színárnyalataihoz.

"Piros 18-1660 „paradicsompiros”; Munsell szerint kb. 4,6R 4,4/15
Fehér Berger-féle fehérségi mérőszám: WBE=100
Zöld 18-6320 „pázsitzöld”; Munsell kb. 1,25G 4,2/5"

Azonban ha jól megnézed a régi kokárdákat, akkor nem feltétlenül látsz ekkora következetességet a színhasználatban. Úgy sem feltétlenül, hogy azóta a korabeli szalagok színárnyalata már módosultak. Mindez azért is lehetett így, hiszen az árnyalatokat akkoriban nem tudták akkora precizitással bemérni. Így nem probléma, ha egy korabeli kokárda esetében a paradicsompiros egy kicsit eltér a mai paradicsompirostól, vagy a pázsitzöld sem pontosan ugyanaz az árnyalat, ami a mai zászlón megfigyelhető. Azért arra figyelj, hogy nagyon nagy eltérés ne mutatkozzon árnyalatban, viszont enyhe árnyalatkülönbségek lehetnek.



Forrás: Kokárda wikipedia


A következő találkozónkon alkalmat is adunk a viselésre! A részleteket a Facebook eseményünknél találod.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések