Tisztázatlan ügyek - korabeli ruhaproblémák


Mint lelkes csodálói a régi ruháknak, gondolom ti is szeretnétek minél többet hordani a már meglévő ruhá(i)tokat, ugyanakkor jó lenne, ha minél inkább hasonlítana az eredeti darabokra...

Elsőként mindenképpen tisztázni kell, hogy az évszázadok folyamán rengeteget változtak a higiéniás szokásaink, nem csak a fürdőszoba hanem az öltözködés terén is.

Régen nem volt szokás a teljes ruhát kimosni, lévén mosógép hiánya miatt, a sok anyagot nehéz volt jól kimosni és aztán visszaállítani az eredeti állapotába azt.
A reneszánsz idején divatosak voltak a lecserélhető ujjak, amit időnként kimostak, ha pedig menthetetlenül piszkosak maradtak, akkor egyszerűen csak lecserélték őket.

A nagy abroncsos időszakban jött divatba a porfogó, ami nem más mint egy leszedhető fodor, de inkább hajtás a felső szoknya alatt közvetlenül lévő alsószoknya alján.
Ekkor a szoknyákat fél centivel rövidebbre szabták, és így kilátszott a saját anyagából készült porfogó is.

Gondoljunk csak bele, ekkor nem volt még állítható hőmérsékletű vasaló, illetve több 10 méter anyagot kellett volna vasalni, célszerűbbnek látszott az az ötlet, hogy csak az alját mossák ki.
Akár az is előfordulhatott, hogy egy szoknyát sosem tisztítottak ki, ez milyen visszatetszőnek tűnhet manapság:)

A gazdag hölgyek kényes és drága anyagokból készítették a ruháikat, amit legtöbbször nem is hordtak pár alkalomnál tovább, illetve a korabeli illemnek megfelelően, egy nap akár 6-7szer is át kellett öltözniük, így esélyük sem volt beleizzadni a ruháikba.

A legfelsőbb körökben, illetve a királynék, császárnék csak egyszer hordtak egy ruhát, amit az udvarhölgyek, illetve a magas rangú arisztokraták viseltek - majd adtak tovább.

Továbbá nagyon aláöltöztek, legalább 3 alsóruha volt még rajtuk így a testnedvek nem szivárogtak át olyan intenzitással át, bár bennem felmerül a kérdés, hogy ha minél több réteg van az emberen, az nem melegíti esetleg jobban?:)

Sisi tippjei:
- Vásárláskor figyeljétek meg milyen anyagból van az adott ruha, mennyire gyűrődik, koszolódik, illetve hogy tudod-e otthon is mosni.

- Ha tisztíttatni kell, gondold át alaposan, hiszen lehet a ruha árának 2X-esét is ráköltöd majd.

- Ha sűrűbben hordod érdemesebb strapabíróbb változat után nézni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések