Egy gésa emlékiratai

"Egy ilyen történetet mint az enyém, sosem szabadna elmesélni. Mert az én világom épp oly tiltott, mint amilyen törékeny. Amint oda a titokzatossága, megszűnik létezni...
Nem gésának születtem, annyi bizonyos. Mint oly sokszor különös életem során, a véletlen sodort oda.
Anyám betegsége akkor tudatosult bennem először, mikor apám visszadobta a halat a tengerbe. Aznap este éhesen feküdtünk le. Apám azt mondta azért, hogy megértsük mi az az üresség.
Anyám mindig azt mondta, hogy a nővérem Satsu olyan akár a fa. Úgy gyökerezik a földben, akár egy sakura fa. De nekem azt mondta olyan vagyok, mint a víz. A víz még a kövön keresztül is kivájja az útját, és ha elakad, a víz új rést talál magának."

A történet 1929-ben kezdődik. Egy kislányról szól, aki egy kis halászfalúban született. Nővérével, Satsu-val együtt apjuk eladja őket. A két lányt Kyoto-ba viszik, ahol érkezésük pillanatában elválasztják egymástól őket. Chiió egy okiya-ba kerül, vagyis egy olyan zárt helyre ahol gésát nevelnek belőle. De a kislánynak más terve volt...
Megszökni a nővérével. De ez a lehetetlennel bizonyult egyenlőnek, ugyanis kimenni az utcára nekik nem volt szabad. Egy este Hatsumomo-t kellett elkísérnie, ekkor alkalma adódott, hogy megkeresse a nővérét. A szerencse most mellé állt. Sikerült megtalálnia, és a szökést másnap estére tervezték. De a terv nem teljesedett be.
Chiió-nak ezután nem maradt más családja csak az okiya. Ahol az okozott károkat vissza kellett fizetnie, nem géshaként, hanem a szolgálójaként
Azután találkozott az Elnökkel, kinek a kedvessége magával ragadta a lányt. Ekkor értette meg azt, hogyha egyszer gésa lehet, az lépcsőfokként szolgálna, hogy közelebb kerüljön hozzá, az ő világához.
A kislány felnőtt, és mint szolgáló teljesített az okiya-ban. Tizenöt éves korában a tél két különös dolgot hozott számára. Egy véletlen esemény folytán újra találkozott az Elnökkel, illetve Mameha, egy másik okiya géshája eljött, hogy pártfogása alá vegye a lányt, és hogy belőle is egyike legyen azoknak az előkelő hölgyeknek, akiket még kicsiként a hídon látott az Elnökkel.
Mameha kedves volt vele és szeretettel tanította meg mindenre Chiió-chant. A sors megint játékot űzött vele. A férfi, akit Mameha kérésére le kellett nyűgöznie nem mást volt mint az Elnök legjobb barátja és egyben üzlettársa, Nobu-san. Így viszont Chiió terve, miszerint az Elnök oldalán fog lépdelni mint gésha, egy életre elveszettnek látszott.
Persze nem csak ez nehezítette meg a lány életét. Hatsumomo immár vetélytársaként tekintett rá. Nem is alaptalanul. Mameha eszességének, vagy talán Chiió-chan szépségének köszönhetően, a Miyakó legünnepeltebb gésháját varázsolta belőle. Most már Sayuri néven.
Az élet úgy alakult ahogy elvolt tervezve. Míg nem a valóság alá nem szállott az égből. A II. Világ Háború miatt Sayuri és a többiek élete is megváltozott. El kellett menekülniük. Annyi idő telt el, hogy már lassan azt is felejtette, hogy valaha gésha volt.
Majd egy nap Nobu-san egy kéréssel fordult hozzá. Segítsen meggyőzni az amerikaikat, az Ezredest, hogy tőkét tudjanak szerezni a cég újraépítéséhez. Ekkor az események felgyorsulnak és kibontakoznak. A már addig is sejtett vonzalom melyet Nobu érez Sayuri iránt napvilágra talál. A lány, hogy meneküljön ez elöl a felé irányuló érzéstől, tervet eszel ki, hogy meggyűlöltesse magát a férfival. Miszerint úgy tesz, mint aki az Ezredessel lefekszik. De a terv nem úgy sült el ahogy várja. Úritök régi gyermekkori barátja nem a férfit, hanem az Elnököt hívta oda. Bosszúból, mert elvette tőle az egyetlen dolgot amire valaha is vágyott, Az okiya-t. Mama nem őt, hanem Chiiót fogadta örökbe.
Az életét innentől kezdve reménytelennek érezte. A szíve szép lassan halt meg. Mígnem egy nap hívást kapott valakitől, egy nagyon fontos ügyféltől. Mindenki tudta, hogy csak Nobu-san lehet, hogy végre megtartsa amit ígért és Sayuri pártfogója legyen... Így a lány beletörődve sorsába, hogy az Elnök sohasem lesz a közelében elment a találkozóra...
Hogy ki várta ott?
Akit érdekel nézze meg a filmet... :D

Végezetül annyit, hogy a könyvet sajnos nem volt szerencsém elolvasni. Ha jól sejtem a film egyes elemeiben eltér a könyvtől. Ezért, akinek van ideje ajánlom, hogy olvassa el a könyvet és nézze meg a filmet. :)

Jó szórakozást!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések