Viktoriánus pop-kulturális szuperhősök


 Mivel idén moziba már csak a pókok járnak és minden film vagy halasztva lett év végi vagy jövő évi bemutatással; vagy pedig előfizetéses TV csatornákon premiereztetik, gondoltam kicsit játszunk el azzal, hogy az utóbbi 10 év igencsak kedvelt pop-kulturális szereplői (szuperhősök és Disney hercegnők) hogyan lennének felöltözve, ha ez a bizonyos pop-kultúra már létezett volna 100-200 évvel ezelőtt is.

 Először is szeretnék elnézést kérni az uraktól, mivel korabeli farsangi jelmezeket vettem alapul, és régen uraknak igencsak szűkös volt a választék: bohóc, Harlekin, régebbi korszak öltözéke vagy nemzeti viselet. Ezek pedig nem elég fantáziadúsak ahhoz, hogy bármilyen szuperhősös témához beilleszthetőek legyenek. Éppen ezért ebben a bejegyzésben a jóval fantasztikusabb női jelmezekből tudom összeállítani a pop-kultúrából már jól ismert karaktereket.

 Wonder Woman

 Ennek a közkedvelt szuperhősnek a karakterét korabeli valkűr kosztümben tudom reprezentálni, elsőnek Devonshire hercegnője rendezett jelmezbálon két valkűr hölgy, majd egy 1873-as divatképről; a hosszú szoknyában nem biztos hogy könnyen be lehet vinni a nagyívű és látványos rúgásokat egy akció jelenetben, de a páncél és a kiegészítők csinik (fontos a csiniség ;)
Victoria német női divatlap, 1873-as decemberi számából

Batgirl

 Batman női társa, habár nincs szuper képessége, de legalább ő is ért az összes kütyühöz és bármikor lever egy csapat banditát.
Denevéres jelmez terv az 1880-as évekből
Journal Des Demoisellesből 1910 körül

Poison Ivy

 Ha már Batman, akkor következzen az egyik női ellenfele, Poison Ivy, aki növényekkel "suttogó" és igazi méregkeverő-csak semmi csók! A következő jelmez bogáncsot testesít meg, de a virágfej helyett a mérges szömörce virága nyugodtan behelyettesíthető, a tüskék és a tőr pedig az egyik legjobb jellemzői ennek a gonosznak.
A kert tündérei sorozatból a bogáncs, 1903-as illusztráció

Catwoman

 Batman legismertebb női ellenfele a macskanő: karmol, harap és áskálódik, mindeközben megfigyel, megvet és elítéli az ellenfeleit - irigylésre méltó szuper erő :D
Macska kosztüm az 1883-ban rendezett Vanderbilt jelmezbálból (az illető hölgy beceneve Pussy volt, ami a nyakpántjára van írva)

Harley Queen

 Joker barátnője és társa minden őrült bűncselekményben, nagyon is excentrikus és frivol kis jelenség, illik hozzá a sokszínű darabokból összevarrt ruha. 
Raimundo de Madrazo y Garreta: Aline legyezővel, 1880 körül

Vihar

 Az X-Men sorozatban van a Vihar nevű szuperhős, aki irányítani tudja az időjárást, de ezt a szuper képességét többnyire csak forgószelek és viharok gerjesztésére használja, ahelyett, hogy jobbá tenné az életét az aszály sújtotta területeken élőknek... mert amikor a bolygót kell megmenteni valami főgonosztól, akkor nincs idő a bolygót megmenteni a klíma katasztrófától (vagy mi...)?
Eső után szivárvány és napsütés jelmez az 1860-as évekből, jól jellemzi a változékony időjárást és éppen ezért illene egy temperamentumos "viharos" karakterhez

Black Widow

 Bevallom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy milyen szuper ereje van a Fekete Özvegynek, mi keresnivalója van a Bosszúállók csapatában, jól néz ki a szűk kis rucikban és szép vörösre festett a haja... Vizuális adalék?
Századforduló körüli jelmezterv gyászfekete ruhás rokokó kori karakterekhez, a fekete rózsa bukéta a személyes kedvencem!

Ariel, a kis hableány

 Jöjjenek a Disney hercegnők, elsőre az óceánok és tengerek dalos torkú kis lázadója, aki mindenáron lábakat akart (OK, tudom teljesen más a sztori a Disney verzióban, mint az eredeti Andersen mesében...)
1700 körüli szirén jelmez, lehet uszony és láb egyszerre - kérdés a hangja megmaradt-e?

Elza királynő

 A Jégvarázs hó és fagycsináló uralkodónője, minden óvódás és alsós iskolás kislány fixa ideája, és ezzel párhuzamosan a Legyen hó dalt álmukban is dúdoló szülők életének a megnyomorítója :D
Journal Des Demoiselles 1867-es számából a tél jelmez
Szintén a tél jelmez az 1880-as évekből

Csingiling

 Pán Péter hűséges kis követője ez a kis cuki zöld tündérke, hogy nézne ki egy viktoriánus gyerekfilmben? Hát valahogy így.
1905 körüli színes fotó valamiféle lepke vagy bogár jelmezes hölgyről, és még zöld és csillámos is!

 Mi a véleményetek? Megnéznétek egy viktoriánus szuperhősös filmet? Én máris foglalnám a helyem a moziban (vigyetek maszkot!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések