Elátkozott Habsburgok 4. rész: Ártatlan áldozatok

  Ha most megkérdezném, hogy mondjatok egy olyan viktoriánus öltözet darabot ami nők életét ontotta ki tömegesen, akkor valószínűleg a fűzőt mondaná mindenki elsőre és határozottan! Holott arról, hogy a fűzőtől bárki meghalt volna nincs orvosi feljegyzés, ez merő városi legenda.

 Viszont van valami más, amire senki se gondolna, mégis évente több ezer nő halálát okozta, és mára már annyira kikopott a közvélekedésből, hogy valószínűleg el is fogtok ámulni rajta. Az egyik angol orvosi szaklap írója szerint 1860-ban évi 3000 nő esett ennek áldozatul!
A fő veszélyforrás!

 Az 1850-es évektől ahogy nőtt a szoknyák átmérője, és főleg az abroncsos krinolin következtében, a ruhákra felhalmozott rengeteg finom fátyolszövet komoly tűz baleseti tényezővel bírt. A sok réteg szellősen szőtt selyem és pamut tüll, tarlatan és gézszerű szövetek egy apró kandallóból kipattanó szikrától fél pillanat alatt elolthatatlan fáklyaként égett el, kínkeserves halálra ítélve a viselőjét. Ezek a szellős szövésű szövetek valóban olyan gyorsan égtek, hogy a jelenlévőknek reakció idejük sem maradt a segítségre.
Korabeli illusztráció a tűzhalál horrorjáról

  A leghíresebb tömeges ilyen jellegű halálos és tragikus baleset 1861-ben történt, amikor egy színházban 6 balett táncosnő finom tüll ruhája kapott lángra és égtek halálra, sokan mások pedig súlyos égési sérüléseket szereztek, egy életre tönkretéve a karrierjüket. Az egyik táncosnő szoknyája gyulladt ki a színfalak mögött egy gyertyalángtól és a segítségére siető többi balettos ruhájára pillanatok alatt átterjedt, őket is halálra ítélve. A színfalak mögül kiszűrődő kétségbeesett sikolyok, az ablakon kiugráló táncosnők (egyikük a zuhanás után halt meg) hogy mentsék magukat horrorisztikus élménnyé változtatták az idilli balett előadás éjszakáját!
Újság illusztráció a tragikus égő balerina esetről a philadelphiai Continental Színházban, 1861-ben

  1862-ben Emma Livry korabeli balett primadonna ruhája gyulladt ki egy gázlámpától az egyik próba során; szerencséjére, vagy inkább szerencsétlenségére egy ott lévő tűzoltó még időben eloltotta a lángokat (ekkoriban a sok tűzeset miatt a színházak egy állandó tűzoltót is alkalmaztak), megakadályozva a nagyobb tragédiát. Emma így is súlyos égési sérüléseket szerzett, 8 hónap múlva pedig a gyulladt sebekből kiinduló vérmérgezéstől hunyt el, nem kis szenvedés árán 21 éves korában
.Illusztráció a balettező Emma Livryről 1860 körül

  A csupa tüll tütü miatt főként a balerinákat érintette az efféle halálos kimenetelű katasztrófa, de mivel a légies fátyolszövet ruhák a társadalom minden rétegének elérhetőek, sőt divatosak voltak, az áldozatok minden rétegből származhattak. A tűzhelyhez, vagy kandallóhoz túl közel álló és úgy begyulladó ruhától halálra égett nők száma a '60-as években folyamatosan nőtt a gyászjelentések között. Még Oscar Wilde féltestvérei, Mary és Emily is 1871-ben egy családi összejövetel alkalmával égtek halálra, szeretteik szeme láttára. Tánc közben az egyik leány finom ruhája kigyulladt valahogy, a másik lány segíteni akart neki de az ő ruhájára is átterjedtek a lángok és mindketten oda vesztek. Ezután ahogy a szoknyák mentek össze a halálos kimenetelű tűzesetek száma is visszaesett, majd teljesen megszűnt szerencsére.
Korabeli balettruha: Hosszú és bő tütük lebbenő lágy szövetből, a divatos női szoknyák ugyan ilyenek voltak csak krinolinnal és földig érően

  A Habsburgok nem lennének elátkozottak, ha körükben sem történt volna meg a hasonló szerencsétlen haláleset, éppen olyan tagjukat érintve, aki sehogy sem érdemelte ki ezt a kínkeserves véget!
Szépreményű testvérek: Mária Terézia és a fiatal Matilda főhercegnők 1864-ben

  Maitld osztrák főhercegnő szép reményű fiatal lány volt. Miután 1860-'61-ben létre jött az egységes Olasz Királyság és a Habsburg birodalom elvesztette itáliai örökös tartományait, az ifjú Umbertó olasz királlyal való házasságkötést látták a béke és egyféle egység alapjának. Matild főhercegnő fiatal volt és szép, őt szánták erre a politikai indíttatású házasságra, ennek ellenére az eljegyzés kihirdetésekor 1864-ben mindegyik fél őszintén remélte a házasság boldog beteljesülését a politikai helyzet rendezése mellett. Matild főhercegnő édesanyja, Hildegard bajor hercegnő Erzsébet királynénk egyik legkedvesebb barátnéja volt nemcsak unokatestvérek, a családi viszony a Habsburgok felé meleg és szívélyes volt mindig is.
Matild főhercegnő 1865 körül

  Mivel Matild főhercegnő még tini volt, pár évet vártak az esküvővel, ami 1867-ben kötettett volna meg. De a sors közbe szólt! A főhercegi család 1867 nyarán éppen Bécsben tartózkodott Erzsébet királyné magán rezidenciáján, este színházba mentek volna és Matild egy igen fiatalos csupa selyemgéz ruhát vett fel erre az alkalomra, ahogy illett.
Matild főhercegnő 1867-ben

  A pletykák itt megoszlanak, egyes vélemények szerint Matild apja ellenezte a dohányzást, főként a nőkét, és Matild koca-dohányozgatott. Mikor apja belépett a szobájába hogy induljanak, cigarettáját a háta mögé rejtve a parázstól gyulladt ki a ruhája. Más vélemények szerint egy minden felületen gyulladó gyufára lépett rá ami nagyon divatos volt akkoriban, cipője súrlódása szikrát pattintott ki, ami azonnal átterjedt a ruhájára és így következett be a tragédia.
Mária Terézia és Matild osztrák főhercegnők 1867-ben

  Hogy ezek közül melyik az igaz nem tudni, az újságokban megjelenő hivatalos verzió az utóbbi, gyufás volt. A magatehetetlen hercegnő csapkodva és rohangálva szerzett másod-, illetve harmadfokú égési sérüléseket, mire sikerült a tüzet eloltani. Habár a korszak leggondosabb kezelését kapta, két heti gyötrelmes szenvedés után belehalt ezekbe a súlyos sérülésekbe, pár nappal a koronázási ünnepségek után.
Matild főhercegnő 1867-ben

  A tragikus halálhír hallatára a koronázási fogadásokat az újdonsült királyi pár visszamondta és Bécsbe siettek a család vigasztalására és a temetésre. Matild főhercegnő mindössze 18 éves volt. Pont annyi idős mint a legtöbb fiatal áldozat, akik ezeket a könnyed szövetű ruhákat viselték. A rengeteg értelmetlen halál oka ezekben az esetekben egyértelműen a divat számlájára írható és mai fejjel felfoghatatlan, hogy ennyi ártatlan áldozat után hogy voltak képesek a nők ezzel az értelmetlen divattal foglalkozni annyi éven át! Bármi is volt a Habsburgok bűne, az biztos, hogy szerencsétlen Matild főhercegnő egyike volt a sok ártatlan áldozatnak.
Ravatali fotó a tragikusan fiatalon elhunyt főhercegnőről

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések