Hogyan éljük túl a nyarat múltidéző ruhában?

A tippek az American Duchess blogjából származnak. Az eredeti Podcast epizódot itt hallgathatod meg: http://blog.americanduchess.com/2017/06/podcast-episode-5-hot-town-summer-is.html




1. Szövetválasztás:


Régen elsősorban lenvászont hordtak nyáron, ami a "leghűvösebb" szövet, ez a legjobb választás, mert a finom növényi szövet felszívja az izzadtságot, miközben el is párologtatja. Hűvös és száraz, kényelmes érzetet kölcsönöz a viselése. 

A legfontosabb, hogy a fehérnemű finom lenvászonból készüljön. A pamut szövetek is jók és kényelmesek, de ég és föld a különbség a lenvászonhoz képest. Érdemes kicsit többet rááldozni, mert meg fogja érni! A pamut szövet is jól elnyeli a test kipárolgásait, de nem szellőzteti ki olyan jól, megfogja az izzadtságot. A legfontosabb szabály, hogy meleg időben sose viseljünk műszálas szövetet! Komolyan ne tegyük, mert csak megbánjuk a végén! 

Mindannyian tudjuk, hogy az olcsó ruhák, amik poliészter, PES, neylon, stb. anyagokból készültek már egy rétegben is teljesen leizzasztják az embert. Meleg időben ez a legrosszabb választás, amivel el lehet rontani a napot. Az ember tulajdonképpen műanyagba csomagolja magát: ezek a műszövetek nem lélegeznek, bezárják a testhőt és izzadtságot, amivel csak tovább fokozzák a meleg érzetet, aminek a következtében csak még jobban izzadunk. Ez egy ördögi kör, amelynek a vége patakokban folyó izzadtság és hőguta. 

A valódi selyem sem tökéletes választás, mert az is hőszigetelő hatású. A hernyóselyem is ki tudja melegíteni az embert. Kerüljük nappali eseményekhez és tényleg csak az esti bálhoz vegyük elő! Még a finom, könnyű szövésű gyapjúszövet vagy bármilyen szőrszövet is jobb ezeknél nyárra, főleg világos színekben. 

A gyapjú télen meleg, nyáron hideg hatású és eleink a szövés nagymesterei voltak, simán viseltek légies gyapjú szöveteket is nyáron! A gyapjú mosásánál viszont vigyázni kell, legjobb, ha langyos vízben kézzel tisztítjuk ki vagy szakértőhöz visszük a mosodában. Összefoglalva: a jó szövet választáson múlik - majdnem - minden!

2. Színválasztás:


Világos vs. sötét. Habár a választás nyilvánvalónak tűnhet, néha mégis mellé lehet nyúlni ezzel is. Régen nyáron az egész utca "kifehéredett", mert mindenki fehér vagy világos színt viselt. Ez azért volt, mert a fehér és a világos színek visszatükrözik a nap fényét, és nem nyelik el a test felé. 

Nyáron lehet igazán jól felhasználni a világos nyomtatott pamut szöveteket, virággal, pöttyökkel, kockákkal, csíkokkal stb.-vel mintázva. Ezekkel a szövetekkel nagyon divatosan is lehet kinézni, a korhű standardot tekintve. 

A méterárú boltokban hemzsegnek a korhű mintás nyomtatott pamut vásznak, ezeket leginkább foltvarróknak ajánlják, de egy múltidéző ruhához a fehér háttérre nyomott szép virágminta a legkiválóbb! Sötét színeket nyárra ne válasszunk (hacsak nem esti programra megyünk), mert ezek és főleg a fekete, magukba szívják a nap melegét, elnyelik és a test felé közvetítik. Szóval maradjunk a fehér és egyéb világos, pasztell színek mellett.

3. Fedd be magad! (Gondolj úgy magadra, mint egy sült csirkére!)

Ez mai mércével nézve hülyeségnek is számíthatna, hiszen ha egy réteg - műanyag szövet - ruhában izzad az ember, akkor miért lenne jobb több rétegbe teljesen bebugyolálódni?! Pedig van értelme!

Múltidézés közben ne sétálgassunk kint a napon kalap nélkül, kendő nélkül, szabad vállal és karokkal. Mindannyian ismerjük a leégés veszélyeit. Mi, ma már imádunk napozni, szép pecsenye barnára sülni, de ez régen nem volt így. (Bár régen valószínűleg nem volt ennyire meleg sem.)

Olyan ez, mint a grill csirke esete a sütővel. Mikor beteszik a sütőbe: a bőre kiszárad és megég. Gondoljunk magunkra is úgy, mint erre a csirkére, ahol a nap a sütő; ha betakarjuk magunkat lehet, hogy jobban fogunk izzadni, de nem égünk le és nem szárad ki a bőrünk! Tehát fedjük be a karunkat, hordjunk vékony kesztyűt, és takarjuk el a nyakunk és dekoltázsunkat is! Minél kevesebb felületen ér minket a napsugár, annál hűvösebb érzetünk lesz, mert a nap égette bőr növeli a meleg érzetet is! 
Nem mellesleg, korhű fehér is marad a bőrszínünk. 


Nyári köpeny 1860-ból


Szélesebb karimájú kalap és napernyő is opcionális. Ha valaki mégis úgy érezné, hogy túl melege lesz, akkor több hagyományőrző tippje nyomán a női nadrágot és a vállkendőt is finoman nedvesítsük be hideg vízzel, a sok réteg szoknya alatt az épphogy nedves nadrág hidegen tartja a lábakat és ez sokat számít, másrészt a hideg vizes vállkendő a mellkast és a nyakat fogja hűteni. Lényeg, hogy ne tocsogjon a vízben, csak épphogy nedves legyen! 

Úgyszintén érdemes a kalapok és napernyők bélését fekete szövettel (leginkább selymet használtak erre a célra régen) kiegészíteni, mert ezek adják a legsötétebb árnyékot, amellett a kalap fekete bélése "blokkolni" fogja a szemtől a bántó napsugarakat. Finom fátylat is lehet tenni a kalapra, ez is óvja a szemet a túlzott fénytől.



Napernyők a 1860-as évekből


4. Rétegek:


Nyárra vegyünk fel kevesebb alsószoknyát, és az alsóruhákat is készítsük sokkal szellősebb, könnyebb szövésű anyagokból. Az abroncs szoknya jó árnyékoló a lábnak, magába zárja ezt a hűvösebb levegőt is. Nyárra még véletlenül se vegyük fel a bolti, műanyag szövetből készült, műanyag szálakkal merevített modern fehérneműszerű fűzőt! 

Viseljünk 1 rétegből varrott, acél merevítős fűzőt. Ez készülhet egy réteg coutilból (angol bőr) vagy zsávolyvászonból. Régen voltak kaphatók speciális nyári fűzők is kemény tüllből, erős csipkeszövetből, de ma már ilyen szöveteket fűző készítéséhez nem nagyon lehet találni. És mint az 1. pontban, viseljünk lenvászon fehérneműt! 

Századfordulós, nyári fűző


A kevesebb réteghez tartozik még, hogy nem béleljük a felsőruhát. Régen is rengeteg olyan nyári ruhát hordtak, ami béleletlenül készült a jó időre, sőt teljesen áttetsző, vékony szövetű felsőruhát viseltek az alsóruhák fölött. Ebben az esetben fontos, hogy a legfelső alsószoknya szépen kivitelezett legyen, illetve hogy valamilyen alsóderékkal fedjük a fűzőt. Nyáron szintúgy ne viseljünk nájlon harisnyát, se valódi selymet, még ha korhű is. Lehetőleg finom szövésű pamut harisnyánál maradjunk.

Alsóderék 1889 (MET)



5. Egyéb tippek:


Ne menjünk be és jöjjünk ki a napra légkondis helyek közt túl gyakran. A finom, légies szövetekben a test gyorsan alkalmazkodik a hőhöz, és ha bemegyünk egy hűvösebb helyre, akkor könnyen elveszítheti ezt az alkalmazkodást és ismét kiérve a szabadban csak sokkal melegebbnek fogjuk érezni a kinti levegőt, amihez a testnek újra alkalmazkodnia kell. 


Szóval, ha szabadtéri eseményen vagyunk akkor az idő többségét töltsük is kinn a szabadban, maradjuk lehetőség szerint árnyékban, főleg a déli órákban és ez nem csak múltidézős beöltözéses ruhákra vonatkozik. Viseljünk kevés sminket, régen se mindig hordtak. A sok réteg alapozó, púder, stb. úgyszintén lezárja a bőr pórusait, amitől kellemetlen izzadás támadhat az arcon mindenhol, arról nem is beszélve, hogy a smink foltok tönkre tehetik a ruhát! 


Kevés sminkkel is lehet valaki szép! Vegyünk példát erről a hölgyről, akinek az arcán csak egy kis púderezés vehető észre.


Arcra is kenhető napfényvédő krémet lehet használni, de győződjünk meg róla, hogy ez sem zárja le a pórusokat. Fontos a folyamatos vízpótlás is, mert hát meleg van, többet izzad a test, több folyadék pótlás is szükséges. Fűzőt viselve kerüljük a buborékos italokat, legjobb a citromos ásványvíz, mert a citromsav csökkenti a szomjúság érzetet. Nagyon fontos, hogy nyáron és főként a déli órákban ne mozogjunk túl sokat, üljünk be valami árnyékos helyre ebédelni, beszélgetni, pihenni.


(Végezetül, de nem utolsósorban azért vegyük szemügyre az alábbi grafikont, hogy megértsük, miért hordhattak régen több ruhát nyáron, mint manapság. A grafikon, mely az északi félgömb rekonstruált, illetve szimulált átlaghőmérsékletének eltérését mutatja az 1500-1899-es referencia-időszak átlagától. Talán egy kis segítség lehet az öltözködés megértéséhez is:

Forrás: OMSZ)


A podcastot epizódot szabadon fordította: Kovács Melinda

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések