Viktoriánus memento mori: hajékszerek


A viktoriánus korszak egyik morbid szokásának tartják a hajból készült főleg gyászolási célokat szolgáló ékszerek készítését. Az elhunyt gyászolását talán segítette, talán csak elnyújtotta, ha egy ilyen kis memento morival tudhatták halottjuk egy darabját fizikailag közelebb magukhoz. Ma már bizarrnak vagy akár gusztustalannak is tarthatjuk ezt a szokást, de akkoriban nagy divatnak örvendett.

A hajékszerek készítése természetesen persze sokkal korábbra nyúlik vissza a viktoriánus időszaknál. Az első lószőrékszer lelet az XIII. századból a mai Lettországból származik, tehát a haj és szőrszálakból való ékszerkészítés igen ősi eredetű technika lehet, de csak XIX. században vált népszerű. Ennek oka lehetett az a gyászdivathullám, amit Viktória királynő indított, miután férje Albert herceg tragikus betegségben 1861-ben viszonylag fiatalon elhunyt. Viktória királynő élete végéig 1901-ig gyászolta hitvesét. A Brit Birodalomban még állami gyászt is elrendeltek az 1860-as években, nem csoda, hogy a nyugati kultúra, amelyben nagyban függött a Brit Birodalom uralkodójától a XIX. század második felére "gyászlázban égett".

A hajékszerek legtöbbször emlékezés fizikai momentumai, de az élők hajából is készültek ilyen kreatív ereklyék. Szerelmesek előszeretettel ajándékoztak egymásnak hajfürtöket ékszerkészítési célokra. Egy svéd XVI. századi könyv a Vadstena stads tankebok szerint a hajból készült ékszerek, gyűrűk és karkötők növelik a szeretetet és a szerelmet. Az egyik legrégebbi ilyen ereklye IV. Keresztyén király hajtincséből készült, amit a dániai Rosenborg kastély őriz, ezt az ékszert a király királynéjának adományozta.

Történelmi hajékszerek közül híres I. Károly angol király, Stuart Mária, Marie Antoinette és Viktória királynő hajából készült medál.


Marie Antoinette haja

Stuart Mária haját rejtő medál


A legismertebb hazai hajékszerek a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók, nem messze Erzsébet királyné - Sissy - utoljára viselt blúza mellett. Főleg az 1850 és 1900 közötti időtartamban a gazdag polgárok és a nők körében dívott a hajtincsek érzelmi célú cseréje, adományozása vagy a halottak hajtincsének levágása ékszerkészítési célokra.

A hajas memento mori emlékek készítésének titkait az eredeti ékszerek rekonstruálásával fedik fel. Vannak olyan hajékszerek, amelyek egyszerűen csak üveglap alá préselt fonatok, kis copfok. Készítettek kis miniatúrákat is haj segítségével, ahogy azt az alábbi képen láthatjuk.


Empire gyászékszer hajhímzéssel


Bizonyos munkák komolyabb kézügyességet igényeltek. A kézimunkával előállított hajékszereknél elővették a hölgyek a frivolitás, makramé csomózás, illetve a különböző fonási technikákat.

Magyarországon a paraszti kultúrában ismert volt a lószőr technika. A lószőrtechnikában alkalmazott módszerek igen hasonlók a hajékszer csomózási, fonási trükkökhöz.

A hajékszerek készítésénél fontos volt, hogy a kapott tincseket puhává és könnyen dolgozhatóvá tegyék, ezért lúgos vízben áztatták őket. Egy angol nyelvű honlap mosószódás vízben való áztatást javasol. Elméletileg csillogóbbá és erősebbé teheti a szarurétegeket a lúgos vízben áztatás előtt valamilyen hajolajjal való felfrissítés.

A hengeres formákhoz először a hajat egy kör alakú lapos fára helyezték, úgy hogy a tincsek vagy az egyes szálak a fa vájataiban lógva megszáradjanak. Ezután körbe-körbe fonták egy kaptafára - hasonlóan például a viking drótszövéshez -, amíg ki nem alakult az ékszer jellegzetes hurkás formája.

Vannak olyan medálok, amelyeknél hajhímzést alkalmaztak, ebben az esetben a hajszálat használták hímzőcérna helyett.

A hajékszerkészítésről természetesen gyakorlati útmutató és készült egy korabeli szakkönyv jelenleg a The Project Gutenberg oldaláról ingyen megtekinthető és letölthető angolul: Self Instructor in the Art of The Hair Work.

A lószőrtechnikával kapcsolatban kevesebb az útmutató a világhálón, aki alaposabban kiismerné érdemes egy lószőrékszer készítő tanfolyamot elvégeznie.


Frivolitás hajból:



Frivolitás emberi hajfa a XIX. századból

Kevert technikájú hajból készült hajkoszorú



"Hajcsipkézés":

Csipkeveréssel készült hajnyakék


Csomózással készült hajékszerek: (a mikromakraméhoz hasonló)


Csomózással készített empire karperec

Csomózással készült nyakperec

Lószőrtechnikához hasonlóan készült hajékszerek:

Hajékszer fülbevaló Minnestából a XIX. századból

Gyászkarkötő befoglalt medállal

Mintába szőtt medál

Bross a XIX. század végéről

Kígyós bross 1780-ból

Mintára szőtt és csomózott lánc

Hurkába szőtt szecessziós karkötő emberi hajból

Vegyes technikájú karkötő a XIX. század közepéről

Tárca formájú fityegő 1880-ból


Hajhímzés:


Hajhímzéses ékszerkollekció

Hajhímzéses bross a XIX. századból

Hajhímzéses bross 1863-ból

Hajhímzéses tájképes bross

Kalászmintás medál


Rajzos minták hajékszerekről:











További linkek, ha érdekel a téma:

Victorian Hairwork Society
Hajékszer készítési útmutató a viktoriánus korból - The Project Gutenberg
Hairwork Jewelry album - Pinterest
Egyedi lószőrékszerek

Megjegyzések

  1. Kedves cikkíró,
    Nagyon érdekes cikk.. Azért keltette fel a figyelmem, mert nekem is van egy csomótechnikával készült hajkarkötőm a XIX. sz. második feléből, és restaurálásra szorul. Ismersz esetleg olyan magyar restaurátort, aki ilyennel foglalkozik?
    Előre is köszönettel,
    Eszter

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések