Jelmeztanácsok a Budapesti Karneválhoz



A februári Budapesti Karneválra való készülődésben szeretnénk nektek pár jó tanáccsal szolgálni, mert többen is kérdeztétek, milyen stílusú ruhában gyertek.

A karneválon jelmezeket hordtak, tehát nem az általános, mindennapi viseletét az adott kornak. Inkább a kor ruháinak jellegzetességeit felmutató, ezek által inspirált, de szabadabb értelmezésű jelmezeket viseltek, a reneszánsz korban a jelmezeken feltűnt a körgallér, a sokszor húzott ujj, a rokokóban a tipikus széles szoknyák és így tovább. De ezek mellett - persze nem mindnél - megvolt az a plusz fantázia, ami kifejezetten jelmezzé. és nem “csak” egy ruhává tette a kosztümöt. Itt aztán nincs helye a visszafogott eleganciának, a kevesebb több elvének, lehet vadulni a díszítések, hajtások, kalapok, ruharétegek terén, sőt még anyagok és színek tekintetében is, de fontos hogy azért az egyensúlyt, a színek harmóniáját tartsuk be mert könnyen bohócok is lehetünk a végén!
A legeslegjobb tanács ilyenkor referenciaképeket nézni. Gugli mindenki legjobb barátja, és tényleg nincs jobb magyarázat és inspiráció, mint maguk a képek a karnevál nagyjaitól.


A karnevál hagyománya az 1500-as évekig nyúlik vissza, így érdemes valahonnan innen húzni a határt ha nagyon ragaszkodunk a “milyen korban?” kérdéshez.
Az alap jelmez állítólag a fekete köpeny és a hosszú orrú doktormaszk volt:





És akkor álljon itt néhány példa a különböző korok által inspirált velencei karneválon szereplő kosztümöknek!


Reneszánsz








Rokokó










Viktoriánus

Igen, még ilyen is van, persze az sem a szokásos anyagból és színben, csak a sziluett emlékeztet rá:







Fantázia

Mert nem feltétlenül kell egyik korból sem kiindulni :)





További tanácsok


1400-1500
Ha nem ismeretlen számunkra a Visegrádi rendezvények, és a Mátyás korabeli ünnepségek, akkor most jó hasznát vehetjük az ottanra szánt ruháknak, akár nekünk van, akár kölcsönözzük, de idehaza még viszonylag ez lelhető fel legkönnyebben:













Steampunk!
Mert mindenhol ott van :)



Gótikus
Ha van a szekrényünkben egy fodros -- **vagy csipkeblúz, hosszú szoknya, fűző, stb. kis fantáziával készíthetjük el a kosztümöt de ne felejtsetek alaposan aláöltözni ( és a szoknya erősen ajánlott lányoknak )

Pár ötlet a teljesség igénye nélkül:



 


Összességében, a ruha annyira nagyon talán nem is számít, hiszen egy hangsúlyos fejfedővel, kendővel (ld. google képkereső) és persze a kötelező maszkkal nagyon szépen ki lehet egészíteni a nem feltétlenül odaillő jelmezünket is!

Pár korabeli kép a Karneválról:



Hamarosan jön pár maszk-tutorial is, úgyhogy kövessetek minket, jó
készülődést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések