Egy ruhafajta, ami még Proustot is megihlette


1906-ban nyílt mai szóval egy "divatház", amelyről ma már keveset tudunk, de annál maradandóbb hatása volt az női öltözködés modernizálásában, egyszerűsödésében, az art deco divat terjedésében, a ruhaanyagok formálódásában, és nem utolsósorban olyan jelentős művészekre is hatással volt, mint Az elveszett idő nyomában írójára.
Ezt a "divatházat" Mariano Fortuny y Madrazo alapította, aki eszményének a római kor női öltözködését tekintette. Ugyebár ez nem új a nap alatt, mivel a reneszánsz valamint az empire időszakban is volt némi visszatekintés. Fortuny újítása az, hogy ő tényleg a római öltözködés velejéig ment vissza és gyűrt selyemből olyan az 1900-as évekre forradalminak számító egyszerű estélyi öltözékeket Dephos ruhákat alkotott, amelyeknek az ükunokáit igaz, hogy műtextilekből, de a forró nyári napokon - vagy akár Oscar gálán is - a mai napig bármilyen lelki ismeretfurdalás vagy rossz - "ejj de ki ment már a divatból" - érzés nélkül viselhetünk.
Egy kis összehasonlítás végett:

Valódi Dephos ruha 1920 körül


Oscar de La Renta őszi/nyár 2012 kollekció


Jessica Chatain a BAFTA-díjkiosztón szintén egy Dephos ihletésű ruhában (kollekció u. a.)


Fortuny persze a reneszánsz világáért is rajongott. Művészetét valahol a reneszánsz és az ókor eklektikus fúziójaként írhatjuk le, a klasszikus eleganciával, az anyag és az egyszerű forma imádatával. Az öltözékek minimalizmusukkal nagyszerűek, a ruha vonala a lényeg, a női test amphorához hasonló formáját - ezáltal a termékenységet - kifejezve.


Eredeti Fortuny Delphos ruhák 1910 és 1930 között:












A reneszánsz bűvöletében:

Kelta minták kavalkádja

Érdemes a részletekre figyelni

Akár egy modern fanatsyban is helyet kaphatna ez az öltözék

álomestélyi borvörösben


Múzsák Delphos ruhában:
Mrs Condé Nast 1917

Az amerikai naiva Lillian Gish bátran bújt a modern öltözékbe - 1920




Fortuny túlélve a II. világháborút 1949-ig alkotott, hatása a mai divatra egyértelműen bizonyítható.
Hasonló ruhákhoz igen egyszerű szabásmintát alkotni. A Fortuny alkalmazta anyagokhoz hasonlóakat - igaz nem igazi selymet - pedig a legtöbb méteráruban kapni lehet. Úgyhogy aki inspirációt érez egy Delphos ruha készítéséhez, csak biztatni tudjuk.
Akit részletesebben érdekel a tervező művészete annak mindenképpen érdemes Velencébe látogatnia, a Fortuny emlékére nyílt múzeumba, amely egy mesés gótikus épületben található. Itt a ruhák mellet az alkotó festményei és fotói is megtekinthetők.

Megjegyzések

  1. Ezek tényleg nagyon jól néznek ki! Pedig ez nem a kedvenc korszakom.
    A legjobban a bordó estélyi, és előtte az a középkori ihletettségű ruha tetszenek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések