100 éve süllyedt el a Titanic



Gondolom mindenki ismeri ezt a szörnyű tragédiát, ha mást nem biztosan láttátok James Cameron filmjét. Az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó jéghegynek ütközött és 1912. április 14-én 23:40-kor és alig két és fél óra alatt a víz alá merült.

Akkoriban még nem volt szabály, hogy az utasok számával egyenlő arányban legyenek a mentőcsónakok, és mivel elsüllyeszthetetlennek gondolták a hajót, kevesebb csónakot tettek fel, hogy több helye legyen az utasoknak. Az eredeti tervben 64 darab mentőcsónak szerepelt, de a Titanic mindössze 20 darabbal indult útnak.

Amikor megtörtént a katasztrófa, annyira elszabadult a kétségbeesés és a pánik, hogy a legénység sem tudta pontosan mi a teendő ilyenkor. A mentőcsónakokat teljes terheléssel is leendedhették volna, így 706 ember helyett 1178 embert menthettek volna meg a haláltól. Azon az éjszakán 2207 ember tartózkodott a hajó fedélzetén.

Először a nőket és a gyerekeket mentették meg, és csak utána a férfiakat illetve a személyzetet.

Híres túlélők:

Margaret Brown, európai körutazáson volt a lányával amikor megtudta, hogy az első unokája megbetegedett. A Titanic volt az első hajó, amely hazavihette volna.

A katasztrófa idején segített a családokat egyben tartani, és próbált úrrá lenni a káoszon. Később a Carpathia fedélzetére érve megalapította a Survivor's Committee-t („túlélők bizottsága”), hogy a szegényebb túlélőkkel is tisztességesen bánjon a White Star Line társaság.





Madeleine Talmage Astor, 5 hónapos terhes volt, amikor a tragédia történt. John Jacob Astor, volt a leggazdagabb utasa a hajónak, mégis sokaknak segített a menekülésben, ő maga sajnos nem kerülhette el a halált.







Edith Rosebaum, egy szál hálóingben volt, az egyetlen tulajdona ami megmaradt, egy csilingelő kismalac, amit az édesanyjától kapott az autóbalesete után. 1975-ben adott a BBC-nek interjút az élményiről, 98 évesen hunyt el.







további túlélők listája

Áldozatok

Pontos száma a halottaknak vitatott, a legtöbben a legénységből vesztették az életüket és a legkevesebben pedig az első osztály utasai közül.


A hajó kapitánya, Edward John Smith, két magas rangú tiszt, Henry T. Wilde és William Murdoch illetve James Moody hatodik tiszt, a rádiószoba első embere Jack Philips, valamint két orvos dr. O'Loughlin és dr. John Edward Simpson sem élte túl a szerencsétlenséget.

Híres áldozat volt John Jacob Astor multimilliomos mágnás, Benjamin Guggenheim üzletember és a Straus házaspár.

"Az idősebb pár, a szintén mágnás Isidor Straus (1845-1912), a New Yorkban lévő Macy’s áruház tulajdonosa és neje, Ida szintén odavesztek. A házaspár végignézte, ahogy az asszonyok beszállnak a csónakokba. Amikor Mrs. Straust megkérték, hogy szálljon be, így szólt: ,,Nem fogok elválni egy percre sem a férjemtől, úgy fogunk meghalni, ahogy éltünk: együtt.”. Erre a többiek javasolták, hogy semmi kifogásuk az ellen, hogy egy olyan idős úriember, mint Mr. Straus elfoglaljon egy helyet. Mr. Straus ezt mondta: ,,Nem kívánok semmi olyan megkülönböztetést, ami másoknak nem adatik meg.” 1912. május 1-én a Mackay- Bennett kutatóhajó kiemelte a vízből Isidor testét. Ida holttestét viszont sosem találták meg, így végül mégis el kellett válniuk egymástól."

http://www.felsofokon.hu/dr-szonyi-gergely-blogja/2011/02/23/a-titanic-utasai



Benjamin Guggenheim és inasa lementek a kabinjukba, majd estélyi öltözetben jelentek meg. Guggenheim kijelentette: ,,Legjobb ruhánkat vettük fel, hogy mint úriemberek haljunk meg.”




További áldozatok listája


A katasztrófa hatása a világra

"A katasztrófát követően törvényben írták elő, hogy minden hajó köteles az utasai számára maradéktalanul elegendő mennyiségű mentőcsónakkal rendelkezni. Előírták azt is, hogy a rádió mellett 24 órás szolgálatnak kell lennie. Előírták továbbá, hogy nyílt vízfelületen nem szabad tűzijátékot fellőni, hajóról (csak partközelben), a jelzőrakétákkal való összetéveszthetősége miatt. Az SOS jelzést nem sokkal korábban határozták meg egy hírközlési konferencián, mint könnyen azonosítható, egyszerű segélykérő Morse-jel sorozatot. A közhiedelemmel ellentétben a Titanic esete nem az első volt - mindenesetre a leghíresebb, ami a jelsorozat elterjedését nagyban elősegítette. A Titanic előtt már 1909-ben a Slavonia is az SOS leadásával kért segítséget. Korábban a CQD jelsorozat volt a segélykérő jelzés, a Titanic a megszokott CQD-t és az SOS-t is leadta."
http://hu.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic

Magyarok

A Titanicnak voltak magyar túlélői is.
Reischl Mátyás, az első osztályú étterem pincére volt. A soproni Hoffer Lujza, A Kisik család, akiknek a gyerekei sajnos a vízbe fulladtak.

A Carpathia hajóorvosa dr. Lengyel Árpád volt, a megmenekült utasok hálájuk jeléül egy emlékérmét ajándékoztak neki.



Képek a Titanicról, még több kép.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések