Meghívó

A Hungarian Steampunk Community a magyar steampunk társaság egy olyan nonprofit baráti közösség, amely a magyar steampunk kultúrát kedvelő embereket hivatott egybegyűjteni, a magyar és külföldi steampunk kultúrát hivatott népszerűsíteni. 2008 októbere óta létezünk, 2009 óta tartunk folyamatos rendezvényeket találkozókat, Budapest több pontján. Állandó résztvevői vagyunk az Animeconoknak, Holdfényconnak, Mondoconnak. Saját rendezvényeink az Anakronista Estek, melyeken modern és régi költemények parodisztikus átírásai hangzanak fel, steampunk irodalmi alkotásokkal egybekötve. 2010. szeptemberében kiállítók voltunk az ARC pályázaton. 2010. májusától működünk együtt a Múltidéző Találkozók baráti társasággal.

Programok december 4-én:

15:00-15:45 Budapest a Viktoriánus korban:

Ahogy Európa történetében, úgy Magyarországon is nagy szerepet játszott az ipari forradalom. Az technikai újítások megjelenése, a nagyobb gyárak épülése, a hidak, a gőzhajózás, a tömeg közlekedés megindítása mind-mind hatással voltak az emberek életére. Budapest történetében kiemelt fontosságú a város két oldalának egyesítése, a Duna szabályozási folyamatai, a nagy árvíz, a kontinens első kisföldalatti vasútjának megindítása, és a század végét záró nagy milleniumi építkezések és ünnepségek. Előadásunkkal ezt a korszakot szeretnénk felidézni, Budapest létrejöttét, békeidőkben való fejlődését, egy rövid áttekintés keretében fotókkal, történelmi emlékekkel illusztrálva. Egy vizuális játék keretében abba is betekinthetünk, hogy lényegében mi a különbség a mai modern Budapest és a császár korabeli székesfőváros között. Megidézzük a korabeli tereket, és meghallgatjuk miként köszöntötte a Városligetben várakozókat szórakozásra a korabeli reklámmenedzser, azaz a "kikiáltó".

Az előadást tartja: Tóth Emese - tudományos újságíró, bölcsész. A szt!mpank blog alapítója.

15:45-18:00 Alternatív viktoriánus performansz és divatbemutató:

16:00-16:45 Öltözködés a nagyvárosban a reformkortól a századfordulóig

Ha 19. századi divatról van szó, de főképp magyar divatról elsőre mindenkinek a cilinder ugrik be, a fűzős ruhák, és a díszes kalapok. Azonban egészen a reformkortól a századfordulóig hatalmas változások következtek be a divatban. Az első magyar "divatmagazinok", reklámok megjelenésével csak fokozódott a polgári köröben, nőknél és férfiaknál is a divat követése, a nyugathoz igazodás, a "divatrituálé" terjedése, mely a népies hagyományokat átalakítva a modern városi légkörben egy teljesen új jelentést kapott az öltözködés. A Múltidéző Társasággal egy divat- és ruhabemutató keretében ezeket a változásokat szeretnénk megmutatni, miként változott a nők és férfiak öltözködése az 1830-as évektől, 1900-ig. Az is kiderül, milyen szerepe volt a nagyvárosnak a divat térhódításában. Milyen terek nyíltak a külső megjelenés reprezentálására.

Az előadást tartja: Naftoli György, előadóművész, szt!mpank blogger

16:45-17:15 Ruhabemutató, humoros és abszurd kommentárokkal:

Narrátor: Naftoli György;
A bemutatandó ruhákat összeállította: Vőneki Adrienn, ruhatervező, a Múltidéző társaság alapítója.

17:15-18:00 Gőzpunkok Budapesten

Rövid vetítés, majd kötetlen beszélgetés arról, hogy mivé változott ez a kultúra ma a steampunk és a neoviktoriánus irányzatok tükrében. Mit jelent nekünk ma Budapest. Milyen Budapesten ma steampunknak lenni?

Időpont:

2010. december. 4. (szombat)
14-18óráig

Helyszín:

Vízöntő Pinceklub
1131 Budapest, Váci út 50.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések