10 okosság, amelyet jó ha tudsz történelmi ruhák készítéséhez

A következőkben nem a varrásról, szabásminta gyártásról, hanem olyan történelmi tényekről lesz szó, amelyeket a több éve történelmi kosztümöket készítők evidens tudásnak tartanak a kezdők és a haladók számára, mégis sokan nem biztos, hogy képben vagyunk ezekkel kapcsolatban. 

Középkori kódexrészlet.


Ilyen dolog az, hogy például melyik időszak ruháinál használhatunk cipzárt és melyiknél alkalmazhatunk ringlit. Melyik az a korszak, amelyiknél már nyugodt szívvel elővehetjük a varrógépet, anélkül, hogy a korhűtlenség "műszaténszagú" szörnyetegének rabjává legyünk. :D (Bár, aki ezek után is nyugodtan varr régebbi stílusú ruhát varrógéppel, mert neki úgy egyszerűbb én, e cikk szerzője biztosan nem fogom leenni az illető fejét! A kompromisszumokról még nagyon régen Sisi rakott össze cikkeket: ezeket itt olvashatod - Svájci övek, Megaszoknya invázió, Mi van alul?)

Nem mindenki tanult divattörténetet közülünk bármelyik iskolájában, így hasznos, ha ezekről az információkról van egy gyűjtés.


1. Melyik korszaknál már nem korhűtlenség a varrógép használata?


Ahhoz, hogy ez tiszta legyen, érdemes ismerni a varrógép illetve a gépi varrás történetét. Álljon ez itt dióhéjban.

Singer varrógép-reklám az 1890-es évekből.


1790 - Thomas Saint szabadalmaztatta az első varrógépét, amely vastag ponyva és bőr varrására már alkalmas volt.

1810 - Balthasar Kremsnek sikerült egy gyakorlatban is bevált varrógépet készítenie.

1814 - Josef Madersperger(en) olyan gépet szerkesztett, amely ezt a tűt hol az egyik, hol a másik végén fogta meg és szúrta át a varrandó anyagon.

1846 - Elias Howe huroköltésű varrógépe.

1850 -  Sherburne Blodget és John Lerow az ide-oda mozgó hurokfogó hajót előre-hátra forgó hurokfogóval helyettesítette. 

1851 - Allen Benjamin Wilson 1851-ben szabadalmaztatta a körforgó hurokfogót.

1851 - Megalapítják az I. M. Singer & Co.-ot, amely tömegesen gyártani kezdi a háztartásokban is elterjedő varrógépeket.

A válasz tehát a kérdésre egyértelműen a viktoriánus korabeli ruhák, azon belül is az 1850-es évek, de ahogy a varrógép történetéből látható, nem nagy egy végtelenül világba ordító hiba, ha az 1810 utáni öltözékünket esetleg varrógéppel varrjuk meg. Az 1870-es évektől kezdődő időszakban inkább célszerű a varrógépet használni, már csak azért is, mert azok a ruhák valóban igénylik a varrógépes készítést a szabás és díszítés bonyolultsága és erősítése miatt.


2. Milyen korszakbeli ruháknál használhatok fém ringliket?

Az első fém ringliket 1823-ban Thomas Rogers használta először, de ezek nem váltak elterjedté! A  fém ringlik használata csak 1874-től vált népszerűvé. Tehát a helyes válasz ez esetben minden, ami 1874 utáni időszakot idézi meg!

Női cipő az 1870-es évekből fém ringlikkel.



3. Mikor jelent meg a divatban a spirál merevítés?

A spirál merevítők használata elsősorban a 19. század végén terjedt el, de magát ezt a fajta merevítést már az 1820-as években kitalálták. Erről egy korabeli reklám is tanúskodik. Sajnos a spirálacél gyártásnak fel kellett nőnie még, azaz a gyártási technológiának kifejlettebbé kellett válnia, hogy valóban tömeggyártásra alkalmas legyen. Ez nagyjából 1858-ra következett be, de mint ahogy tudjuk akkor sem váltotta le azonnal a szilát és egyéb merevítőanyagokat. Egyébként nem csak spirálacélt használtak merevítőnek, hanem lapos, flexibilis acélt is. Ezek a ma gyártott fűzőkben is tetten érhetők, főleg az orvosiakban, de ezeken kívül a hát merevítését is ezek teszik lehetővé.

Spirálacél merevítéses fűző az 1870-es évekből.



4. Mikortól használhatok cipzárat?

A cipzár elődjét, mint zárószerkezetet Elias Howe szabadalmaztatta 1851-ben, de ez feledésbe is merült, a varrógép javára. 1893-ban jött első igazi ideje Whitecomb L. Judson által, aki gyors kampós zárként szabadalmaztatta férficsizmák zárószerkezeteként. Az akkori megoldás nehezen volt kezelhető, a kampók és hurkok egymásba akasztását külön nyitóval kellett elvégezni. 1905-ben Gideon Sundbäck alkotta meg a mai nyitást és zárást végrehajtó apró kocsit. Az USA-ban ez a szerkezet 1913-ban kapott szabadalmat. Az európai szabadalomra egészen 1923-ig kellett várni!


Női csizma az 1910-es évekből


Az igazi első nagy sikert az Amerikai Egyesült Államok hadseregének hatalmas megrendelése jelentette, amikor az első világháború idején a katonák ruházatát és egyes felszerelési tárgyait ilyen záródással látták el. Célszerűségénél fogva azonban a cipzár a polgári életben is igen hamar nagy népszerűségre tett szert. Az 1930-as években Elsa Schiaparelli a haute couture-be is bevezette és gyerekruhákon is használták, 1937-ben pedig – az igazi nagy siker jeleként – alkalmazni kezdték a férfinadrágokon.


5. Melyik korból származik az első kötött zokni (harisnya)?


A mai kötéstechnika meglepő, de Arábiából származik, és a mórok közvetítésével került át Európába, ahol azután igen magas fokra fejlődött. Az első kötött tárgyi emlékek még az ókorból származnak. Kr. u. a 2 és 3. századból valók. Ezek harisnyák, sapkák és erszények.

Oxyrhynchus-ból származó egyiptomi, kötött zokni Kr. u. a 2. századból


6. Melyik korszakhoz már nem tiltólistás a gépi csipke?

A csipke története is a ókorba nyúlik vissza, bár a mai értelembe vett csipkék csak a 15-16. században jelentek meg. A gépi csipkekészítés története egybefonódott a kötőgépek fejlődésével.


Gépi csipkéből készült kesztyű az 1840-es évekből

1748 - Thomas Walford fonatológép - csipkeverőgép

1764 - Morris és Betts szemáthelyezéses technikájú kötőgép

1809 - John Heathcoat-féle tüllgép

1812 -  Samuel Clark és James Mart „Pusher” gép

1859 - Raschel-csipkegép - csipkeszerű kelme

A Raschel-gépicsipke elterjedése ugyan már inkább 20. századi, de a gépi csipke, főleg a tüllcsipke alkalmazása 19. század végi és 20. század eleji ruhákon nem ördögtől való, még ha sokan ódzkodnak is tőle. Érdemes persze a gépi csipkénél figyelni, hogy milyen anyagból készülhetett. Műszálas gépicsipke valóban nem illik egy 19. század végi vagy századfordulós ruhához.


7. Melyik korszaktól használhatunk nyomott mintás textilt a szövött mintás helyett?

Szerencsére erre a kérdésre egyértelmű választ adhatunk. Már az ókori Egyiptomból is fennmaradt olyan lenszövet, mely nyomás látható. Tehát az ókor utáni korszakoknál nyugodtan használhatunk nyomott mintást textil, azonban arra érdemes figyelni, hogy a nyomott festés mennyire tűnik modernnek, milyen színek és minták felfedezhetők benne. Azt azért vedd figyelembe, hogy bármilyen szuper hatású is legyen a festett mintás anyagod, a szövött minta valószínűleg előkelőbbnek fog hatni.

Nyomott mintás textilek a 14 és 15. századból



8. Melyik korszaktól használható műszálas anyag?

Erre a kérdésre sem adható egyértelmű válasz annak a ténynek a tudatában, hogy 1905-ben -a világon másodikként - alapítottak Magyarországon, Sárváron cellulóznitrát alapú mesterséges szálat gyártó üzemet, a francia érdekeltségű Magyar Chardonnet Selyemgyár Rt.-t, mely 1914-ben zártak be. De jó támpontnak tűnik szintén Magyarországra vonatkoztatva, hogy nálunk az első műselyemgyárat 1923-ban alapították Magyaróváron. Ezt a dátumot tehát tekinthetjük határnak. Ugyanakkor érdemes figyelni azt, hogy a régi műszálas és a mai műszálas anyagok fogása, tapintása, tulajdonságai erősen eltérnek egymástól. (Ezt könnyen tesztelheted a nagymamád vagy dédnagymamád régi műszálas ruhájának alaposabb átvizsgálásával.)

Sárvári Chardonnet selyemgyár 1904-ben.


9. Melyik korszaknál vehetek fel a szoknya alá nájlon harisnyát?

Talán ez a legtriviálisabb az összes eddigi felsorolt történelmi tény közül. A nájlont 1933-ban fedezték fel. Wallace Hume Carothers 1935-ben pedig állt elő azzal a műszállal, amely a selyemharisnya szálaival fel tudta venni a versenyt. Az első nájlonharisnyák gyártása a DuPont gyár nevéhez köthető, és ők mutatták be 1938-ban a nagyközönségnek a New York-i világkiállításon stílusosan háromezer nő előtt. Tehát, ha igyekszel korhű lenni, nájlon harisnyát csak az 1939 utáni időszakok megidézésénél hordhatsz.

A nájlonharisnya leleplezése 1938-ban, New Yorkban



10. Mikortól viseltek a nők nadrágot?

Ez egy érdekes téma igazából, mert egy igen széles témakör mind történelmileg - vertikálisan, mind pedig tájakra lebontva, népviseleti szempontból, vagy társadalmi téren - horizontálisan.

Az első mai értelembe vett női nadrág lényegében már 1848 táján megjelent a nyugati divat történetében Amelia Bloomernek köszönhetően. A divat szerint azonban ehhez még felvettek felső szoknyát. Az első Bloomer pedig egy buggyos gatyaféle volt, ami leginkább a mai háremnadrághoz hasonlatos, de azoknál sokkal keményebb anyagból készült és jóval puffosabb volt.

Amelia Bloomer: a divatforradalmár


A női nadrág divatját egyébként követte Petőfiné Szendrey Júlia is, amit koszorús költőnk nagyon nem nézett jó szemmel (hozzátartozik a történethez, hogy Petőfi Sándornak vannak olyan ránk maradt írásai, amelyekben férfisoviniszta hozzáállással lenézi az olyan nőket, akik George Sand-hoz hasonlatos módon nadrágot és rövid hajat hordanak, valamint szivaroznak).

Rosszindulatú karikatúra 1852-ből. Ilyennek látták a Petőfihez hasonló mentalitású férfiak a nadrágos nőket akkoriban.


A nadrágos Bloomert nagyon sok atrocitás érte ezért a forradalmi ötletéért, olyan szinten, hogy 1859-re fel is hagyott a nadrágviselés propagálásával.

A nadrág a női divatba csak az 1890-es évekre tért vissza legközelebb sportöltözetként, biciklis nadrágként.

1890 - amikor a sportos és nadrágos nő inkább már egy kicsit szexi, mint ijesztő

A következő fordulópont pedig az 1910-es években jött el, amikor Paul Poiret divatnadrágjai, pantallójai már a városi polgárasszonyoknak készültek utcai vagy ünnepi viselethez. 

A női nadrág nagy diadala az 1930-as évektől indult meg, az 1950-es évektől kezdve pedig a nők már farmert is hordanak.

Farmernadrágos nő az 1950-es évekből


Egyelőre egyszer 10 okosságot gyűjtöttem, de ha kiegészítenéd, mert kihagytam valamit, akkor azt kommentben itt vagy a Facebookon várom! Adakozz a tudásoddal, hogy még egy adagnyi okosság összegyűlhessen! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések