Korhű ruhák és a kopmromisszumok - avagy mi van alul?







Miután megszereztük az alapokat és van már jelmezünk, az emberi természet sosem elégedett, így elkezd vágyni másra. Mi van akkor, ha már nem elégszünk meg az összeállított ruhával és magasabb szintekre kezdünk vágyni? Górcső alá kerül a mindenki által kedvelt abroncsos időszak, az 1850-es évek.

Korábban írtam egy áttekintőt, hogy könnyebben el tudjatok igazodni a ruhák világában, ám most részletes segítséget szeretnék nyújtani a haladó múltidéző tagjainknak.

Korhű öltözéknél elengedhetetlen a megfelelő alsónemű, a fűző és a minőségi abroncs. A vérprofik készítenek bő bugyogót és fűző alá fölé kerülő egyéb alsóruhát

A fűzőnél már könnyen el lehet csúszni, ugyanis, a mai tudatból már kiveszett a fűző valódi ereje, és mindenféle olcsó vagy drága csipkés fehérneműt fűzőnek titulálnak.

Érdemes először ezt a ruhadarabot megvilágítani.

Az igazi fűző régen a századfordulóig halcsontból (bálnaszilából, ma már a műanyag merevítést nevezik így) készült, míg az 1900-as évek tájékán felfedezték a fémmerevítést, így még karcsúbbá válhattak a nők. Ma minden igazi fűző ezzel készül, minden más kamu utánzat.

Miben más ez a merevítés a műanyag társától?

Először is, sokkal tartósabb és nem vájódik a hasadba ha leülsz, hanem rugalmasan hajlik, sokkal kényelmesebb viselet. A műanyag könnyen tönkremegy, és közel-távol nem adja meg az igazi fűző-élményt.

A másik jellegzetesség, a fűzőkapocs. Ez nem más, mint egy merev fém, amely lelapítja a hasat, tartást biztosít. Az úgynevezett kanál kapcsot a teltebb nőknek ajánlom, mert az enyhén befelé hajló kapocs lelapítja a kidomborodó hasat.

Egy igazi fűző valóban alakot formál, akár 10 centivel kisebb derekat csinál, a melleket az egekig emeli, igen azokét is, akiknek nagyon kicsi van. Ha leülsz, nem deformálódik el, és csodaszép tartást ad.

Ésszerű használata semmilyen káros hatással nem bír, rengeteg urban legend van a fűzők káros hatásairól, a legtöbbje egyáltalán nem igaz, de ez már egy másik bejegyzést igénylő téma:)

A fűző után a legfontosabb a megfelelő abroncs. Ezt sosem győzöm eléggé hangsúlyozni. A legszebb ruhakölteményt is hazavághat egy rossz minőségű abroncs. Bár nem az öltözék leglátványosabb része, viszont az alapokat ez adja meg és hát, rossz alapokra nehéz bármi jót is adni.

Az igazi 1850-es évekbeli ruha alatt NINCS A-vonalú abroncs semmilyen körülmények közt, csakis méhkas formájú, kerek abroncsot hordtak. Egy jó abroncs minimum 4 de ennél akár 5-ször több soros merevítést tartalmaz. A szoknya alól SOHASEM látszódhatnak át a karikák, ha mégis megtörténik a baj, tüllös, vagy ilyen-olyan alsószoknyával lehet korrigálni a kinézetet.

Az 1860-as években az ellipszis alakú abroncs volt divatos, ami elöl egyre laposabb, hátul egyre terebélyesebb volt, ezzel is elővetítve majdan a turnűr divatját. Itt már volt A-vonalú abroncs, de az hátrafelé szélesedett.

Alsószoknyák. Igen, tessék viselni őket. Egyrészt, ha az abroncs nem tökéletes, ellensúlyozni lehet mindenféle alsószoknyával, illetve nincs kiábrándítóbb látvány, mint a szoknyán átütő abroncskarikák.
Szép ruha, na de az abroncs....:( Ünneprontó ruhadarab tud lenni

Ha igazán hiteles szeretnél lenni, érdemes elkészíteni/beszerezni a következő ruhadarabokat:

Bőszárú nagyibugyi, azaz a bloomers

Abroncs
1860-as évekbeli abroncs, ellipszis alakja jól látszik a fentihez képest



Chemise, avagy a fűző alatt hordott kis ingecske, így kényelmesebb volt a fűzőt is hordani, illetve védte a fűzőt a koszolódástól
Maga a fűző, ugye mennyivel másképp néz ki?:)


Corset cover
Banyus épp befűz, mi is csak félig ha korhűek voltunk akkor Füreden:)

Végül maga az alsószoknya, ami mindig kiment a bajból:)

Kompromisszumok:

A chemise-t kiválthatjuk egy fehér kis trikóval, a funkcióját ugyanúgy ellátja és némileg könnyebben beszerezhető.

A corset cover-t ami szabad fordításban fűző takarót jelent, a funkcióját tekintve arra volt jó, hogy az esetleg színes fűző ne üssön át a fehér blúz alól, illetve a merevítések bordái ne látszódjanak át a felsőn, szintén kiváltható egy fehér trikóval, vékonyka inggel, vagy toppal. Esetleg válasszunk már eleve test, vagy fehér színű dísztelen fűzőt:)

A fűzőben nincs kompromisszum, az acélmerevítést nem lehet semmivel helyettesíteni, aki egyszer felpróbált egy igazi fűzőt és arra rá egy ruhát, érzi a különbséget:)

Végül de nem utolsósorban egy kis nem korhű segítség az abroncs formálásához:
Jóóó bő tüllszoknya, felül szépen kikerekíti az A-vonalú abroncsot és még a karikák sem fognak látszani:)



Végül egy kis videó, hogyan öltözzünk fel Sisi módra, Tessalinától

Megjegyzések

  1. Ez igen hiánypótló írás lett! Sokan kérdezik tőlem is, hogy mi a különbség a fűző és fűző között. A válasz: csak fűző és fűzős felső van....
    A legklasszabb az amikor az ormótlan csúnya abroncsnak látszó tárgy átüt a ruhán.

    VálaszTörlés
  2. Jó cikk lett. Varrok egy nagyibugyit. :)

    VálaszTörlés
  3. Emlékszem, mikor még egyáltalán nem voltam otthon a múltidézésben, és láttam képeket ahol különböző kosztümök szoknyarészén vicsorított át az a nyomorult abroncs...már akkor is ott billegett a kérdőjel a fejem fölött, hogy ezt most miért? És akkor egyáltalán nem costume-nazi okok miatt, hanem pusztán esztétikai szempontból. Egyszerűen ronda és nem értem, sok esetben miért nincs törekvés az elrejtésére.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszett lányok:)

    Szerintem az esetek többségében fel sem tűnik a viselőjének, hogy kilóg, sokszor esküvőknél is kilátszik...

    VálaszTörlés
  5. Hol lehet igazi füzőt kapni?:) sehol nem találtam még, csak "fűzős felsőt"...

    VálaszTörlés
  6. Fűzőt vagy készítetteni tudsz, vagy a corset4you.com oldalon tudsz rendelni. Itthon, boltban én még nem láttam igazit.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!
    Készíteni hol? Esetleg Budapesten?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések