Nicsak a hölgynek muffja van!




Mi is az a muff?

Még mielőtt a fiúk fantáziája elíziumi mezőkre evezne, a muff nem más mint egy kézmelegítő objektum amely a hideg ellen óvta a kis kacsókat.

Általában egy zsinórral a nyakukba akasztották, de volt hogy csak simán kézben vitték.

Viktoriánus textil-muff reprodukció



Rövid muff-történet

A reneszánsz idején jöttek először divatba, főleg textíliából készültek, különféle díszítésekkel, főleg a gazdagabb réteg hölgyei hordták.

A barokk idején a férfiak egy rövid időre elhódították ezt a kiegészítőt a nőktől, ekkor már divatos volt a szőrme-muff is, ami utána a viktoriánus időkön át egészen az 1950-es évekig tarolt.

Igen, az ott egy muff a derekára kötve:)


A barokk-rokokó-empire idején divatos volt a nagyméretű muff, míg a viktoriánus időben a kisebb henger alakúakat részesítették előnyben. Az 1850-es években ismét kedveltek a díszes textília muffok, addig a századforduló idején újra a nagy méret hódít.
Muff divat Napóleon idejéből



A szalagcsokordíszes dolog bizony egy muff



Századfordulós szőrmemuff


Egy egész rókából készült muffok az 1910-es évekből



A két világháború között csak a muff elejét készítették szőrből, illetve praktikussá tették azzal, hogy a hátába egy kisebb táskát varrtak, kis tükörrel meg miegymással.

Mi van a muffban?

A kezünkön meg a mobilon kívül:)
Az első réteg vagy textília, vagy szőrme majd jön egy meleg bélés, általában tollból és egy kellemes selyem belsőrészből áll.

Az első muffot pár éve egy antikvitásban szereztem be, és azóta nem ismerem a lefagyott kéz problémáját. Ez a kiegészítő is méltánytalanul került ki a nők szekrényéből, hiszen nagyon praktikus és dekoratív darab, remekül feldobja a téli megjelenésünket, amellett, hogy a mobil mindig kéznél van, és a zsebesek sem tudnak benne turkálni.

Végül néhány tervezői darab:


Hol találhatok muffokat?

Járjatok nyitott szemmel, néha látni szűcsöknél is, de főleg antikvitásokban illetve aukciós portálokon bukkanhattok rá ilyen kis kincsre, de vállalkozó kedvűek el is készíthetik, hamarosan adok útmutatót is hozzá.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések