A sportoló 19. századi hölgy




Bár akkor még korántsem volt divatos (értsd előkelő) sportolni a hölgyek számára, hiszen ki kellett menni a napra, lebarnultak, leizzadtak, ami akkoriban minden volt csak épp nem természetes egy hölgy számára... Nem is beszélve a ruhák okozta fizikai korlátozásokról, hiszen fűzőben nem lehetett annyi mindent csinálni, bármennyire is csinos volt tőle az ember lánya.

A lovaglás viszonylag elfogadott tevékenység volt, de sokszor óva intették tőle a kisasszonyokat, mondván, hogy megsérülnek és akkor majd nem tudnak gyereket szülni az uruknak.
A lovagló ruha mindig nagyon egyszerű volt, elengedhetetlen kiegészítők volt a sétapálca és a kalap, ami valamennyire védte az arcot a nap barnító sugaraitól.

A szoknya legalább 10-20 centivel hosszabb volt, hogy amikor a hölgy fel-le szállt a lóról, még véletlenül se villanjon ki a bokája. De, hogy a lóig is el tudjanak jutni orra bukás nélkül, két szalagot varrtak a szoknyára ami arra volt hivatott, hogy megkönnyítse a járást.




Ha beköszöntött a tél, a korcsolyázás örömeiből is kijutott egy kevéske a viktoriánus kor leányainak. A ruhának szintén nem volt érdemes túl díszesnek lennie, illetve egészen biztos, hogy rövidebb volt a szoknyája.


Érdemes megemlíteni Sisit, aki az első olyan nők között volt, akik komolyan gondolták a sportolást, mondhatni, ő volt az első fitness-királynő.
Külön szobája volt a sporteszközeinek (súlyzók, bordásfal, gyűrű) ami akkoriban nagyon furcsának számított, főleg, hogy bő, buggyos nadrágokban edzett...Egy papírbaba ruha terv Sisi sport lehetséges sport öltözékéről

Utána jönnek az igazi kemény csajok, akik nem riadnak vissza a bicikli használatától, sőt még a bokszolástól sem a Boldog Békeidők korszakában.
A 'bloomers' azaz a bő bugyogó kinövi magát felsőruházattá, és nadrágszoknyaként nagyobb szabadságot ad a korabeli hölgyeknek.

De akadtak még lázadó hölgyek a viktoriánus időszakban, akik bátorkodtak elsajátítani az íjászat mesterségét:

Megjegyzések

  1. az utolsó képen a második csaj azt azt hiszem az én reinkarnációm :-D

    VálaszTörlés
  2. Nekem is te jutottál eszembe róla:D Igazi HC Fight girl:D

    VálaszTörlés
  3. Azt hittem, hogy annak lehetünk a reinkarnációi, akik nálunk korábban éltek, nem pedig ők a mi reinkarnációink... :-)(Bár soha nem hittem a lélekvándorlásban.)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések