Whol Janka illemtana: A jó társaság szabályai

Most végre szabadon "forgatható" a neten is Whol Janka 19. század végi illemtana. Megtudható belőle minden, hogy hogyan képezték az úrilányokat és asszonyokat, férfiembereket a helyes viselkedésre, attól kezdve hogyan készüljön el a névjegykártya, azon át, milyen virágok illenek egy csokorba, hogyan írhatunk levelet, hogyan köszönjünk bizonyos helyzetekben, miként illik megjelenni, viselkedni köztéren, otthon, nyilvánosan, és a magánszférában. Mit tehetünk bálon és mit nem. Beavat a századfordulós étkezési szokásokba és még annak a fortélyát is megtanulhatjuk, hogyan kell illendően korcsolyázni.


Személy szerint kezdetben egy bizarr szituációt emelnék ki, mármint hogyan viselkedjen az ember vadászaton. Ez nem annyira közismert, és bevallom én sem tudtam, hogy a vadászatnak ennyire szigorú etikettje volt: (Ha lenne valakinek kedve, akár el is játszhatnánk egyszer :D)

"A vadász-öltözet nők számára rövid alj, férfias szabású kabátka s nagykeretü Rubens, Rembrandt vagy kis pörge dinnye-kalapból áll. Félmagas csizma és elegáns kis puska fejezik be az öltözetet. A férfiak vadász-öltözete hasonlít lovaglóruhájukhoz.

Egyes vadásztársaságok többnyire bizonyos egyenruhát választanak, mint nálunk például a rókavadászok, kik vörös frakkban jelennek meg.

Nők és férfiak vadászatra - s különben lovaglásra is - flanell-inget vesznek az öltöny alá. Altaljában nagy figyelmet kell fordítaniok a jó vastdgtalpű, áthatlan csizmák és lábtyúkra is. Minél célszerűbben vannak öltözve, annál bátrabban tűrhetik az idő viszontagságait és a talaj egyenetlenségeit.

Úri házaknál falun vadászatra többnyire néhány nőt is hívnak meg, kik, ha nem is vesznek részt a sportban, kocsin kísérik a vadászatot és mindenesetre növelik a mulatságot.

A vadászat ekkép szerveztetik : A vadászok jó bőséges reggeli után, mely áll: thea, tojás, sódar, szalonna és más efféléből, korán reggel elindulnak. Azonban a korai óra dacára a háziasszony s még néhány hölgy elegáns pongyolában megjelennek a reggehnél s a távozóknak istenhozzádot mondanak a tornácról.

A társaság már elóbb alkalmas helyet határozott meg a villásreggeli számára s a háziasszony e helyre cselédeket küld az ételekkel és italokkal. A villásreggeli ugyanazon étkekből áll, melyeket a tizedik fejezetben leirtunk. Csakhogy nemcsak theát, de jó erős borokat és pezsgőt is töltögetnek.

A nem vadászó hölgyek praktikus rövid öltözetekben a háziasszonynyal együtt hajtatnak a villásreggeli helyére, hol vidáman pezsgőznek, mig a vadászok ismét eUndulnak s a hölgyek vagy kocsin követik őket, bizonyos távolságra, vagy haza hajtatnak.

Hét órakor kitűnő ebéd várja a vadászokat, melynél azonban nagyobb szerepet játszanak a vastag ételek, mint az inyenc-falatok.

Ebéd után a salonban gyűl össze a társaság, de valóban nem mulatságra. A vadászok fáradtak és több hajlamot mutatnak a szünyókálásra mint a szellemdús társalgásra. De azért gyakran tánccal vagy zenével töltetik el az esi.

Vadászaton is létezik bizonyos etiquette. így például neveletlenség oly vadra lőni, mely más előtt van, ha az illető még nem célzott reá. A vigyázatlan tréfálgatás sincs iielyén vadászaton. Komolyan kell tiltakoznunk az ellen, hogy barátaink tréfából reánk célozzanak, mi már gyakran a legnagyobb szerencsétlenséget idézte elő.

A vadásztársaság szétoszlásakor, a háziúr elosztja a távozó vendégek között a lőtt vad egy részét. Városi ember, ha vadászatról haza jön, a lőtt vadból küld azon házaknak, melyekhez meg szokott híva lenni.
A vadászó vendégek borravalót adnak a szolgálatban lévő vadászoknak és felügyelöknek."

Cédula:
MEK-08656
Illem : A jó társaság szabályai / Wohl Janka könyv ; magyar
eredeti kiadvány: Illem : a jó társaság szabályai : útmutató a művelt társaséletben / írta egy nagyvilági hölgy
Budapest : Athenaeum, 1891

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések