A kaczkiás bajusz - bajuszfétis a boldog békeidőkben



"A czafrangos kótyonfityét, hát egy úriembernek se nő ki itten a bajusza?" - kérdezné tőlünk egy tizenkilencedik század végi időutazó jogosan, ha meglátná bizony mennyire nem viselnek ma arcszőrzetet a férfiak. Ami akkoriban jelentéssel bíró férfi-kozmetikai elfoglaltság volt, a második világháború végének negatív jelképévé vált, a diszkókorszakban tér egy rövidke intermezzóval vissza, mára szinte teljesen feledésbe merült.
A mai lányok-asszonyok tehát kevésbé tapasztaljátok meg a maupassant-i erotikus élményt: "Honnan ered a bajusz varázsa, kérded te. Mit tudom én? Először is az a kellemes csiklandozás. Ha csak közelít az ajkunkhoz, már vigigfut a testünkön, a lábunk hegyéig valami édes borzongás. A bajusz czirógatja, bizsergeti és remegteti a bőrt, az adja azt a finom idegizgalmat, az váltja ki belőlnk azt a röpke kis sikolyt, mintha nagyon fáznánk."
De mielőtt meglódulna a fantáziánk, fétislétén túl a XIX. század második felében és a XX. század elején Magyarországon a a bajusz státusszimbólum, a bajusztalan férfi önértékelési problémáit jól parodizálja ki Arany János A bajusz című költeménye. Az az érme, amelyről lekopott a király bajsza, a nép szerint értéktelenebb a bajszos pénznél.
A bajusz pödrése, állása a férfit is jellemezte. A felfelő pödrődő bajusz viselője barátságos, szelid, a lefelé göndörödő bajusz tulajdonosa nyugodt lelkű, vékony bajuszt a játékos kedvű férfiak hordtak, császárbajuszt a joviális emberek, a sportolók körében a rövid, vékony, hegyes bajusz dívott.
Ha egy nőnek nőt bajsza úgy tartották ő fogja betölteni a családfői szerepet a férfi helyett. A XIX. század végén és a XX. század elején a bajusz általános maszkulinitási fetisizmusként volt jelen a kultúrában.




És hol olvashatunk a bajuszról még többet: A kaczkiás bajusz című kis kötetből, az Tandem Grafikai Stúdió Anno-sorozatának képes-szöveges antológiájából. Szórakoztatós kis könyv ez, minden benne van, amit a régi bajszosokról és bajszokról tudni lehet.

Akinek ez sem elég, blogger szívvel ajánlom a bajusz.blog.hu-t, főleg mai bajszokkal.

Végezetül, ha netán az úriemberek kedvet kapnának e régimódi arcszőrzet-viselethez, álljon itt a bajuszpedrő receptje:


Bajuszpedrő:

Viasz, zsír és velenczei terpentin összeolvasztása és elkeverése útján kapott kozmetikus készítmény. Viaszt fehéret vagy sárgát használnak, zsír helyett esetleg vajat v. olajat, a terpentin helyett kopaivabalzsamot v. damár-gyantát alkalmaznak. A Bajuszpedrőt illóolajokkal s perubalzsammal szagosítják. Különféle színűre megfestve árulják. Nálunk a tiszaújlaki bajuszpedrő a legismertebb. Az ú. n. magyar bajuszpedrő úgy készül, hogy viaszt, gummi s szappanport vízzel enyhén megmelegítenek és a megolvadt tömeget a kihűlésig folytonosan kevergetik, hogy a viasz igen apró csöppecskékre oszoljék szét. A Bajuszpedrőnek ezt a fajtáját zárt edényekben kell tartani, mert a levegőn kiszárad és megkeményedik. (Pallas Nagy Lexikona 1897.)

Megjegyzések

  1. Vajon lehet még kapni Hajdúsági pedrőt? :D Kellene egy barna próbadoboz az uramnak! ^__^ Nagyon jópofa hirdetések :D üdv, Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Engem is érdekelne ez a viasz :).
    A Kedvesem ilyen arcdíszt visel. Szívesen meglepném egy ilyen készítménnyel, mert a boltokban kaphatóak szörnyűek, s mindig kínlódik.

    Üdv: Krisztina

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom az előttem érdeklődőkhöz, mivel hogy választ nem látok kérem szépen valaki írja meg nekem, hol kaphatok jó minőségű, vagy bármilyen bajusz pedrőt? Köszönettel: timea0106@yahoo.com

    VálaszTörlés
  4. Ez király, itt dolgozm egy utcányira Frankfurtban a Schillerstrasse 12-től... beszarás

    VálaszTörlés
  5. nekem is kéne ilyen bajuszpödrő Kecskemétre!! :)

    VálaszTörlés
  6. Bajuszpedrő: 1 rész méhviasz, 1 rész (birka vagy marha)faggyú, néhány csepp illóolaj (ízlés szerint) forró vízbe mártott edényben összeolvasztandó (nem közvetlen tűzön, mert megégne). A kész pedrőből körömmel kell egy kicsit felvenni és az ujjbegyek között felmelegíteni (megolvasztani) és már formázható is vele a bajusz. (A faggyú bármilyen -nem szagos olajjal, pl. oliva, helyettesíthető, ilyenkor én 1/2 mennyiséggel próbálnám. (Birkafaggyús változatot készítettem.) Kecskemét környékén talán még vannak birkák :o)

    VálaszTörlés
  7. Sajnos nem tudom, hogy itthon merrefelé lehet még találni ilyesmit.
    Nekem egy barátom rendelt külföldről.

    http://2.bp.blogspot.com/-BPeu6DdlcLE/T3bA2lDvrEI/AAAAAAAABoQ/ysZxwui0Rhk/s1600/WaxIndustries.com-Bounder-triple-pack.JPG

    Egy ilyen 3 tégelyes csomag körülbelül 5000 Forint.
    Kiemelném a zseniális szlogent, ami az alábbi képen látható is.
    Így hangzik: Tested on gentlemen, not animals!

    http://1.bp.blogspot.com/-wdUAl6NWet4/T3bFDszm3UI/AAAAAAAABpM/r5rVTHtmuG4/s1600/bounder_01.jpg

    VálaszTörlés
  8. Mint a hölgyeknek a haj, úgy a férfiak ékessége a szép bajusz.

    A Magyart évszázadok óta erős növésű bajusz jellemezte. Ezért, hogy soha ki ne száradjon, de mindamellett a célnak kellőképpen megfeleljen, a bajusz szálait szaporítsa és növessze, ajánlom Uraknak a

    Huszár Bajuszpedrőt

    Mely teljesen ártalmatlan természetes anyagokból készül. Nem töri, nem tépi ki a bajuszt, és a kisebbeket is naggyá lehet növeszteni.
    15 g-os menetesen záródó alumínium tégelyben, fehér és barna színekben lehet választani!

    Azon Urak, kik érdeklődnek , a megadott drót-posta címen tehetik

    kajiba@citromail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiváló a Huszár Pedrő, ajánlom kackiásan!
      És akit érdekel egy regény a híres tiszaújlaki bajuszpedrőről, az keresse az antikváriumban vagy a könyvtárban Grete von Urbanitzky: A nagy álom című művét.
      "Mert nem csak szőr a magyar bajusz!"
      www.magyarbajusz.hu

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések