A bálok bűvöletében 1. rész
Melyik lány ne lenne oda a báli csillogásért?
A sorozatban ízelítőt kaphatunk ennek az eseménynek a történetéről, szabályairól és ruháiról.
1. rész: Előkészületek
Maga a bál szó az olasz "balare" azaz "táncolni" szóból ered.
A bál szervezése az idők folyamán nem sokat változott, hiszen a 19. században, is többnyire az erre specializálódott egyesületeket bízták meg vele, akik megkeresték a megfelelő helyszínt, zenészeket és még a vacsorát is összeállították, majd kiküldték a meghívókat. Sőt, ha egy hölgynek vagy úrnak nem akadt párja, még ebben is tudtak megoldást nyújtani.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoT5hKJKfc3i34qZdZzd0qV_HATX_-phRaZACJ77Ptji0KEYUfQlX0C7cBNGdxfAu0eAhKduHQnLfXjMtLz5l9eTIr9L0if5_5lSHjzFH3ikr0n2WV_S0i2vMrwQ8gqHLgsttfxHEHbfKC/s320/ball.jpg)
Akkoriban gyakrabban rendeztek ilyen táncos mulatságokat, hiszen nem nagyon volt más lehetőség a szórakozásra.
A viktoriánus katonák és tűzoltók előszeretettel rendeztek több bált egy évben.
Általában este 9 órától éjfélig tartott egy összejövetel, de gyakran előfordult, hogy hajnalig táncoltak még.
Bárki csatlakozhatott ezekhez az eseményekhez, de csak is, ha illendő módon jelent meg. A belépő ára 50 cent volt, ami átszámolva ma még a 100 forintot sem éri el.
(Manapság nem is lehet olyan bált találni, ahol 10 ezer forint alatt lenne a jegy. A kulcsszó nyilván a gyakoriság. Míg régen akár hetente is rendeztek ilyen partit, addig mostanság évente egyszer nyílik lehetősége az embernek bálozni és ez a belépő árán is megmutatkozik.)
Volt a báloknak egy másik válfaja, amit a tőzsdés urak szerveztek, általában külső segítség nélkül. Itt nem válogatták meg úgy a részvevőket, bárki bebocsátást nyerhetett, hiszen nem személyre szóló meghívókat küldtek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnqTRbcOOeIkCspY9K60Kgqi1iopSdGNe48Tqep2N1aX086c7F2cu0LG4BV7ESLXeui1TzEWXENHL6KZR1tk9W0wtWmYSfW3rGznTHCosohzzg7G-xrtrbQZnIkM31RY0SbgzvirzO2L5g/s320/Ball+invitation.jpg)
A vacsor
a általában külön teremben zajlott.
Az étel elkészítése már nagyobb gond volt. Természetesen lehetőség volt külön erre szakosodott cégeknél rendelni, de az akkoriban is meglehetősen drága volt. Ha a bál kisebb volt, akkor a házigazdánál készültek el az étkek, ami rendkívül bőséges és pazar volt, hiszen a vacsora minősége és mennyisége jellemezte a házigazdát.
A menüben elengedhetetlenek voltak szárnyasok, sonkák, marhanyelv és a sültek. A különböző sütemények már a házigazda ízlésétől és anyagi helyzetétől függően változtak.
Jellegzetes desszertek voltak a gyümölcszselék, trifle és a részeges piskóta vagy a blanc mange.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxrrXoAge7G1JMCArF2Q1WUr9AXlrjzvwlgU6fqf-Q3LJ4FLW1LO2uRhSrR6tfoCDA0XaRKabppXAhWeXz7i8rK1jY7Txbr7gY1ZK4LJYsQGeCVpaEcZHWzurQR4Uc4-5p89FBjs3Advv9/s320/trifle-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-1nFqOnnxaJFbQOJORZHu_iXEyoypO06wQ6-XlvetVD509KGqCnCsjRZrq-smbVUqawLAQlwyRrWkTh9_GUp_gOuAa40Y-h9EKpQeMO5KdLcPrvyterYhHKuYfhij7pS73AsRh3QKmO73/s320/Puddingsbhm.jpg)
Trifle egy híres angol sütemény, ami általában piskótából, krémből, zseléből és friss gyümölcsből állt.
Mostanság is közkedvelt ünnepi desszert.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5tDiXyP4FM6ckw072PYXvu6_UJRqKY0NfGKo9vGCf3ZZLdccB7iLECekVp5AADAWkhPEOCp42pIgtLFvRBnugLiwzzsre6lcovBWI54yBF1j-OVApgJ1EBbmErn8Y_IDPz98QPLH-4PAZ/s320/blancmange.jpg)
A blanc mange leginkább a mai pudingra hasonlít. Tejből vagy valamilyen krémből készül és többnyire mandulával ízesítik. Már a középkorban is fogyasztották szárnyasok mellé, manapság inkább desszertként tálalják.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCtgcKf8qeQrD8Tf8vmARSQIGoYnAfbrdlxpKKw0hzZLJu9ER5LWK5DPnp5BepoGaJ6XymdKAjmouRn1zRxzvHjo0wOrC1i1gxNv_Kr7BQZ9CHYdvXmaRYPZP8a0ZNgNXtdCm7j2K-CooK/s320/orange-savoy.jpg)
Egy ilyen eseményen a zene és a meleg vacsora után nélkülözhetetlen volt még az úgynevezett "frissítő szoba" azaz a mai büfé. Itt kínáltak a vendégeknek kávét, teát, hideg ételt (például hideg nyelvet és különböző szendvicseket) továbbá az egyéb nassolni valókat, mint a változatosan elkészített bonbonok vagy a sós kekszek.
A sorozatban ízelítőt kaphatunk ennek az eseménynek a történetéről, szabályairól és ruháiról.
1. rész: Előkészületek
Maga a bál szó az olasz "balare" azaz "táncolni" szóból ered.
A bál szervezése az idők folyamán nem sokat változott, hiszen a 19. században, is többnyire az erre specializálódott egyesületeket bízták meg vele, akik megkeresték a megfelelő helyszínt, zenészeket és még a vacsorát is összeállították, majd kiküldték a meghívókat. Sőt, ha egy hölgynek vagy úrnak nem akadt párja, még ebben is tudtak megoldást nyújtani.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoT5hKJKfc3i34qZdZzd0qV_HATX_-phRaZACJ77Ptji0KEYUfQlX0C7cBNGdxfAu0eAhKduHQnLfXjMtLz5l9eTIr9L0if5_5lSHjzFH3ikr0n2WV_S0i2vMrwQ8gqHLgsttfxHEHbfKC/s320/ball.jpg)
Akkoriban gyakrabban rendeztek ilyen táncos mulatságokat, hiszen nem nagyon volt más lehetőség a szórakozásra.
A viktoriánus katonák és tűzoltók előszeretettel rendeztek több bált egy évben.
Általában este 9 órától éjfélig tartott egy összejövetel, de gyakran előfordult, hogy hajnalig táncoltak még.
Bárki csatlakozhatott ezekhez az eseményekhez, de csak is, ha illendő módon jelent meg. A belépő ára 50 cent volt, ami átszámolva ma még a 100 forintot sem éri el.
(Manapság nem is lehet olyan bált találni, ahol 10 ezer forint alatt lenne a jegy. A kulcsszó nyilván a gyakoriság. Míg régen akár hetente is rendeztek ilyen partit, addig mostanság évente egyszer nyílik lehetősége az embernek bálozni és ez a belépő árán is megmutatkozik.)
Volt a báloknak egy másik válfaja, amit a tőzsdés urak szerveztek, általában külső segítség nélkül. Itt nem válogatták meg úgy a részvevőket, bárki bebocsátást nyerhetett, hiszen nem személyre szóló meghívókat küldtek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnqTRbcOOeIkCspY9K60Kgqi1iopSdGNe48Tqep2N1aX086c7F2cu0LG4BV7ESLXeui1TzEWXENHL6KZR1tk9W0wtWmYSfW3rGznTHCosohzzg7G-xrtrbQZnIkM31RY0SbgzvirzO2L5g/s320/Ball+invitation.jpg)
A vacsor
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgKEMeOflb3zuvGkiqdaqj8O-dOcyEjsAYoFsuaua2eAZyYO1q9xnGmCIhvXSxMRPJ2VmSbEg8ztU557_ssy__DoFp2-qmevj1UI2iSdCkG-ef1OnocvONzfE3ri9z7CGglybjKai98CkJ/s320/vic0dinning0color1a.jpg)
Az étel elkészítése már nagyobb gond volt. Természetesen lehetőség volt külön erre szakosodott cégeknél rendelni, de az akkoriban is meglehetősen drága volt. Ha a bál kisebb volt, akkor a házigazdánál készültek el az étkek, ami rendkívül bőséges és pazar volt, hiszen a vacsora minősége és mennyisége jellemezte a házigazdát.
A menüben elengedhetetlenek voltak szárnyasok, sonkák, marhanyelv és a sültek. A különböző sütemények már a házigazda ízlésétől és anyagi helyzetétől függően változtak.
Jellegzetes desszertek voltak a gyümölcszselék, trifle és a részeges piskóta vagy a blanc mange.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxrrXoAge7G1JMCArF2Q1WUr9AXlrjzvwlgU6fqf-Q3LJ4FLW1LO2uRhSrR6tfoCDA0XaRKabppXAhWeXz7i8rK1jY7Txbr7gY1ZK4LJYsQGeCVpaEcZHWzurQR4Uc4-5p89FBjs3Advv9/s320/trifle-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-1nFqOnnxaJFbQOJORZHu_iXEyoypO06wQ6-XlvetVD509KGqCnCsjRZrq-smbVUqawLAQlwyRrWkTh9_GUp_gOuAa40Y-h9EKpQeMO5KdLcPrvyterYhHKuYfhij7pS73AsRh3QKmO73/s320/Puddingsbhm.jpg)
Trifle egy híres angol sütemény, ami általában piskótából, krémből, zseléből és friss gyümölcsből állt.
Mostanság is közkedvelt ünnepi desszert.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5tDiXyP4FM6ckw072PYXvu6_UJRqKY0NfGKo9vGCf3ZZLdccB7iLECekVp5AADAWkhPEOCp42pIgtLFvRBnugLiwzzsre6lcovBWI54yBF1j-OVApgJ1EBbmErn8Y_IDPz98QPLH-4PAZ/s320/blancmange.jpg)
A blanc mange leginkább a mai pudingra hasonlít. Tejből vagy valamilyen krémből készül és többnyire mandulával ízesítik. Már a középkorban is fogyasztották szárnyasok mellé, manapság inkább desszertként tálalják.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCtgcKf8qeQrD8Tf8vmARSQIGoYnAfbrdlxpKKw0hzZLJu9ER5LWK5DPnp5BepoGaJ6XymdKAjmouRn1zRxzvHjo0wOrC1i1gxNv_Kr7BQZ9CHYdvXmaRYPZP8a0ZNgNXtdCm7j2K-CooK/s320/orange-savoy.jpg)
Egy ilyen eseményen a zene és a meleg vacsora után nélkülözhetetlen volt még az úgynevezett "frissítő szoba" azaz a mai büfé. Itt kínáltak a vendégeknek kávét, teát, hideg ételt (például hideg nyelvet és különböző szendvicseket) továbbá az egyéb nassolni valókat, mint a változatosan elkészített bonbonok vagy a sós kekszek.
Sissiiii ez hihetetlen :D tökre beindultál, nagyon jó kis blog van kialakulóban!.Márc. 15.-én mennyien lesztek?
VálaszTörlésCupp
BAnyuka
Örülök, hogy tetszik :) Gondoltam nyomok addig valami kis olvasnivalót, hogy ne legyen olyan unalmas a blog :)
VálaszTörlésEddig úgy tűnik 4en leszünk, de ki tudja, lehet többen is jönnek még.
Akkor az Astoriánál taliztok,hmm gondolom nagyon izgulsz.Ptr azt mondta ,hogy nagy szél lesz , csak nehogy felkapjon abroncsostul titeket áláméripopins.CSináljál majd képeket!!!Cupp nektek
VálaszTörlésNagyon izgulok már :) Nem tart vissza minket se szél se metró :D
VálaszTörlésMindenképp fogok csinálni képeket a következőn már ott kell lenned :)