Az év divatja: 1841 (Honművész)

  A Honművész 1841 első félévével megszűnt, az első félévi divattudósításokat onnan vettem, divatképek nem voltak mellékelve.

Júliustól decemberig a Ladies' Cabinet Of Fashion, Music & Romance angol női újságból fordítva.

 Röviden az év divatjáról

-Ruha forma: a korábbi években forgalmazott lószőr alsószoknya (crinoline franciásan, vagy Oudinot németesen) uralja a divatos homokóra formát. A szoknya ezen sűrű ráncokba szedve szépen omlik le a földig. Mind a nappali és estélyi, táncra szánt báli ruhák is földet érőek. Uszály továbbra is csak a legünnepélyesebb ruhákhoz jár. A szoknya díszítése sokféle, de szerény: gyakran A idomban rendezett, vagy csak egy gombsor, paszományozás, stb. végig előközépen lefutólag, vagy egy szélesebb, vagy pedig több keskenyebb fodor sor díszíti térdtől lefelé esve. Estélyi ruháknál ez természetesen csipkéből van. A teljesen díszítetlen, sima szoknyák is általánosak. Igen divatos egy előközépen felhasított, rövidebb felsőszoknyával (tunika) eltérő színű, mintájú, szövetű kelméből, vagy pedig előközépen zárt és alul szabályos közönként fel-fel csípve és ott díszítéssel megerősítve. A derék karcsúra fűzött, a derékvonal igen mélyre esik. A ruha derekára felhelyezett díszítés V alakú, összhangzó az aljjal és hasonlóan szerényen díszített. A derék alja csúcsosan kimetszett, a nyaknál kereken zárt, vagy az ún. szív alakban (ívelt V alakú) kissé kivágott a nappali ruháknál, hajtóka gallérral vagy csipke gallérral befejezve. Az estélyre szánt öltözékek dereka is alul csúcsban végződő, míg felül vízszintesen kivágott és a kebleknél vagy Sevigné modorban (redőzet fedi a kebleket vízszintesen fektetve, amit hosszú pánt szakít előközépen félbe) készület, vagy pedig egyenletes szélességű leomló csipkével díszítettek. A ruha ujjak nappali ruhákhoz már válltól csuklóig egyenletesen feszesek, bár még a könyöknél bővebb is fel-fel mutatkozik, de már kifelé menve a divatból. Estélyi ruháknál az ujj hasonlóan feszes, de csak a felkar közepéig érve. Az alj ekkor ugyanúgy csipkével, stb.-vel díszes, összhangzóan a ruhával. Legkedveltebb díszítések: bársony pántok, csipke fodrok, hímzések, széles rojtok, paszományok és zsinórozások, gombok, stb.

-Szövetek: télen és hűvösebb időben a posztó, bársony,  kasmír szövetek, nyáron és melegebb időben az organtin, muszlin, jaconet muszlin, cambric, mull, stb. sétaruhákhoz. Egyszerű, igénytelen házi ruhákhoz a különféle pamut kartonok, puplinok, flanel. Selymek közül igénytelenebb séta vagy promenád ruhákhoz a levantine, marceline, selyem puplin, selyem muszlin, foulard, erősebb szövésűek közül a gros de Naples, grosgrain, taft és atlasz dívik. Estélyi és báli ruhákra fiatal lányoknak az új szövet, a fátyolszerűen enyhén és könnyeden, áttetsző tarlatan ruha az elismert, asszonyoknak selyem bársony, moiré (vizezett felületű), taft, atlasz stb. ajánlott gyakran felsőszoknyával valamilyen könnyű fátyolszövetből, arany vagy ezüst csillámokkal, csíkozással vagy hímzéssel ékítve. Az egészen csipkeszövetből készült ruhák is divatosak, ezek finom selyem alsóruha felett viselve.

-Színek és minták: még mindig a természetes árnyalatok uralják a szövetek alapszínét, báli ruhákhoz a legdivatosabbak a fehér, kék, rózsaszín a fiatal hölgyeknek, asszonyok és matrónák már a drágább, mélyebb színekből is választhatnak, mint pl. cseresznyepiros, lila, rubint vörös és smaragd zöld, dísz-fekete (nem összekeverendő a gyászra szánt, tompa fényű és erősebb szövésű gyász szövettel), stb. Nyáron a fehér és halovány színek, télen a sötét árnyalatok használatosak. Divatszínek a cseresznyepiros, lila, mályvavirág, aranysárga estélyi ruhákhoz, rezeda zöld (arzén zöld), a rózsaszín és kék minden árnyalata, bordó, drapp, barna, chamois sárga, fekete és a fehér természetesen. Minták közül a különféle szélességű és az alaptól elütő árnyalatú csíkok, kockázott minták önmagukban vagy virágokkal megtörve, skót kockás tartánok és a pazarul kihímzett kecses virágminták uralkodnak. Igénytelen, állandó divatszínek a séta és házi ruhákra a barna, szürke, fekete. A színjátszó selymek nagyon is divatosak.

-Hajfodrozat, fejdíszek és kalapok: a frizura fejtetőn középen elválasztott, lesimított a fej körvonalához, az elöli hajat a halántékon és kissé az orcán, a fül körül megcsavarták és hátrafelé a kontyba vezették el a végeit, vagy pedig az orcára nyúló ringlikbe sütötték, a konty laposan a tarkón tartott, vagy fonatokba rendezett. Fejdíszek közül leányoknak csupán virágdísz, szalag hajtűvel, asszonyoknak a választéka nagyobb: díszkalapok, turbánok, főkötők és mindenféle fantázia fejékek szolgálnak a társasági ruhák kiegészítéséül. A nappali kalapok alkalmazkodva a frizurához igen laposak és az arcra mérsékelten rányúlóak. A karima egybeolvadva a tetővel hátrafelé húzódik. A díszíték a kalapokon és fejdíszeken is lefelé, a vállakra omló. A kalapok karimája az arc köré hajlított, belül is csipke rüssel, szalagokkal, vagy kisebb virágokkal ékes.

DIVATKÉPEK

Látogató öltözék mintás selyemből, fekete selyem kendővel, bársony kalap tollal és szalaggal díszítve. Kasmír mantilla csincsilla prémmel.

Báli ruha gaze-Irisből, rózsaszín atlasz szalaggal és bársony virágokkal ékítve.

Ibolya színű gros d'Afrique promenád öltözék prémmel és paszományokkal díszítve, atlasz kalap blond csipkével és virágokkal ékítve.

Estélyi ruha tüllből, virág dísszel, bársony barett tüll blond ékítéssel.

Társasági öltözék aranyszín kreppből, selyem hímzéssel, bársony turbán arany szálakkal és paradicsommadár tollal díszítve.

Színházi ruha csíkozott selyemből, blond csipkével díszítve, krepp barett blond csipkével és tollal díszítve. Színházi öltözék mintás selyemből, csipke dísszel, barett bársonyból, blond csipkével és marabu tollal ékítve.

Társasági ruha csíkozott selyemből, gaze-Iris és szalag dudorokból rendezett bordűrrel, turbán tüllből és bársonyból paradicsommadár tollal.

Reggeli ruha selyemből, tüll főkötő csipkével díszítve.

Hangverseny öltözék mintás atlaszból, alenconi csipkével díszítve, krepp barett blond csipkével és marabu tollal ékítve.

Séta ruha bársony szpenszerrel és selyem aljjal. Társasági öltözék aranyszínű mintás foulardból, főkötő blond csipkével és virágfüzérrel díszítve.

Promenád ruha zöld poult de soieből, fekete bársony bajadérral, virágdíszes selyem kalap.

Kocsikázó ruha mintás taftból, krepp kalap tollal és blonddal.

Hangverseny öltözék foulardból.

Sétaruha tarlatanból, csipkével díszítve, virág és szalagdíszes szalmakalap.

Nyári mulatságokhoz való öltözék mintás tarlatanból.

Nyári mulatságokra való ruha tarlatanból, rózsaszín grosgrain echarpe blond csipkével díszítve, szalmakalap virágokkal és szalagdísszel.

Nyaralóhelyi sétaruha csíkos tarlatanból, krepp kalap virágokkal és blond csipkével.

Sétaruha Drap Albanoisból, paszományozással díszítve, selyemkalap virággal és szalagdísszel.

Társasági öltözék selyemből csipkedísszel, barett tollal és fátyoldísszel.



Társasági ruha csíkos selyemből, bársony pántokkal és hajtókával, atlasz kalap csíkos bársony szalaggal díszítve.

Sétaruha szürkés gros d'Afriqueből, Crispine felöltő levantineből bársony díszekkel. Selyem kalap virág és fátyoldísszel.

Társasági ruha rózsaszín levantineből, bársony barett marabu tollal.


Promenád öltözék csíkos grosgrainből, gaze-Iris dudorozással díszítve, virág és blond csipkés atlasz kalap.

Sétaruha selyem Crispine felöltővel, bársonykalap fekete csipkével és virággal díszítve.

Estélyi ruha csíkos selyemből vörös bársony ékítménnyel, virágdíszes blond főkötő.

Reggeli ruha moiré selyemből, bársony hajtókákkal és szegélyekkel díszítve, tüll blond főkötő virággal. Felöltő bársonyból prémmel díszítve, atlasz kalap blonddal és virágdísszel.

Sétaruha színjátszó poux de soieből, fekete csipkével díszítve, mintás bársony kalap virág és tolldísszel. Kocsikázó öltözék zöld szatén redingotel, vattázott és rózsaszín selyemmel bélelt, szőrmével díszítve, capote kalap rózsaszín bársonyból, tollakkal és szalagdísszel.

Látogató ruha mályvaszín szaténból, bársony hajtókákkal és bársony szalagdísszel, fehér szatén kalap tollal és szalagdísszel. Vacsora öltözék zöld bársonyból, blond csipkével ékítve, blond főkötő szatén szalaggal és virágkoszorúval.

Kocsikázó ruha csíkos armure szövetből, almazöld burnusz moiré selyemből, smaragdzöld selyemmel és rózsaszín plüssel ékítve, paszomány gombolóval, rózsaszín szatén kalap virággal és áttört szatén szalagdísszel. Sétaruha mályvaszín szatén redingotel, paszományozással ékítve, mogyoróbarna bársony capote kalap fekete csipke rüssel és bársony virágdísszel. 

Sétaruha víz zöld poux de soieből, paszomány díszekkel, kék bársony kalap csipkével és szalagdísszel, hímes bársony sál hattyúprémmel. Kocsi öltözék lila szaténból, fekete bársony burkony fekete csipkével díszítve, vattázva és sárga szaténnal bélelve, rózsaszín bársony kalapszalag és tolldísszel.

Báli ruha tüllből virágokkal díszítve. Báli öltözék rózsaszín bársonyból marabu tolldísszel.

Díszvacsora öltözékek csipkéből és selyemből szalagcsokor hímzéssel díszítve.

Kocsikázó és séta ruhák sima és csíkos foulardból, gros des Indes és bársony kalapokkal.

Vacsora öltözék bársonyból gyöngydísszel, vacsora öltözék selyemből csipkefüzér ékítéssel.

Házi ruha és canezou hímzett muszlinból, hímes tüll főkötő. Házi ruha selyemből, kihímzett tüll canezouval, hímes muszlin főkötő.

Promenád ruhák taftból, csipkével ékítve, a második alakon brandenburg pántok jais gombokkal. Csipke és tolldíszes kalapok.

Kocsikázó ruhák mintás és színjátszó selyemből. Kalapok poult de soieből szalag és tolldísszel.

 

HONMŰVÉSZ


Divattudósítás részletek a Ladies' Cabinet Of Fashion-ből

Júliusi divattudósítás részletek:
  "[...] A redingote* alak folyvást divatozik a reggeli öltözékek körében; a legelegánsabbak foulardból* vagy színjátszó pou de soieből* készülnek; vagy díszes selyem ékítményekkel vannak díszítve, vagy pedig csipkével szalagokkal elvegyítve. Általánosságban szólva a derekak fél-mélyek, és az ujjak a csuklók felé szűkítve, de felül fél-teltek. Egy igen csodált díszítési modor, és valószínűleg folyvást kedvelt marad, rézsutakból áll en echelle* elrendezve a szoknya elején, közbevegyítve díszes selyem ékítményekkel és gombokkal.
  A muszlint nagyon használják az estélyi ruhákhoz; mit se tartanak elegánsabbnak vacsora köntöshöz, mint egy muszlin vagy organdi redingotet kék vagy rózsaszín taft béléssel; a derék hátul fél-mély, de igen nyitott a keblen, és lefelé kellően nyitott, hogy teljesen felfedjen egy elegánsan kihímzett mellkendőt; az ujjak mind igen nagyra készítettek, de egy nagyon mély kézelővel. Sokféle változatos díszítése van, habár általában entre deuxból* vagy hímzésekből állnak; néhány esetben egyenes vonalban felhelyezve; máskor füzérben, vagy cikk cakkban. Egy még újabb divatja a díszítés elhelyezésének, ha a redingote muszlinból készült, hogy elválasztják az entre deuxt és hímzéseket organdi dudorokkal, amiben egy a bélés színével megegyező szalag fut.
  A tarlatan* jóval kedveltebb a sikkesebb fajtájú öltözékekhez, vagyis a sima szövet. A szoknya eleje tunikaszerűen hímes, és mindkét oldalon egy rózsaszín szatén felsőruhával befejezve, gazdag csipkével befedve; a derék mélyen kivágott és feszesen testhez álló, összhangzó hajtókával díszítve. Mérsékelten bő, rövid ujjak, mérsékelt mély felhajtott kézelőkkel, és szűkek, szaténból csipkével befedve illően. [...]"

*Redingote: magyarul felruha. Eredetileg lovagló öltözék volt, később átalakult és formájában a férfi ruha szabást vette át, mellkasnál és deréknál testhez simulva, gyakran széles hajtóka gallérokkal díszítve, általában a derék övvel kiemelve és a szoknya bő redőkkel hozzá szabva.
*Foulard: könnyű, lágy selyem szövet, a szálakat szövés közben megcsavarják, így erőssé és tartóssá is téve a szerkezetét. Főként nyári ruhákhoz, de kiegészítőként kötényekhez is használták.
*Pou de soie: egyszínű selyemszövet, kettős szálakkal szőve, keresztezett bordákat formázva.
*En echelle: létrás sorokban.
*Entre deux: beeresztett csipke díszítés.
*Tarlatan: igen finom, fátyolszerű pamutszövet.

Augusztusi divattudósítás részletek:
  "[...] Megjegyzünk egy változtatást a kalapok alakjában, amit valóban hatalmas fejlődésnek tartunk; úgy értve, hogy a karimák számottevően lerövidültek; egyéb tekintetben az alakjuk nem változott, és az év ezen szakában nem is várhatjuk el. [...] Csipkét még sohase használtak annyira a kalapok díszítésére, mint most; néhány a legelegánsabbak közül rizsszalmából készül, ezzel ékítve. Ez egy újdonság, de igen feltűnő és ízléses. [...] Habár divatosak, mint a virágok, mégsem helyettesítik a legcsinosabb és legkönnyedebb kalap ékítményt mind közül, a marabut. [...]"

Szeptemberi divattudósítás részletek:
  "[...] A promenád öltözékek anyagai igen sokfélék; széles csíkú dimitik*, díszes coutilok*, és a nankin* osztozik a divatosságon a selymekkel és muszlinokkal, attól függően, hogy az idő meleg vagy másféle; a redingote alak igencsak kedvelt; ha dimitikből van alkalmazva, akkor ugyan azzal díszítve, egy pánt felhelyezve űr ráncokban a szoknya aljától a derék körül, kisebbedik a bősége ahogy eléri a derekat, és pelerin* alakban van elhelyezve a derékon, ami egész magas. Az ujjak általánosan szűkek. A nankin és coutil ruhák majdnem mindig kivétel nélkül tarka selyem díszítménnyel ékesek, ezeket szintúgy használják selyem öltözékek díszítésére is, de jó párat látni az utóbbiakból elöl végig díszítve két sor szalaggal cikk cakk alakban elrendezve, díszes selyem gombokkal az üres közökben. Semmi új észrevételünk nincs az ujjakra nézve, de egy biztos forrásból úgy hallottuk, hogy a szűkek divatja nem fog tovább nőni, és úgy véljük kevesebb is van ebben a hónapban belőlük, mint múlt hónapban voltak. [...]"

*Dimiti: könnyű, áttetsző pamutszövet, gyakran sűrűbben szőtt hosszanti irányban futó csíkozással.
*Coutil: magyarul angol bőr. Nagyon sűrűn szövött selyem szövet, főként fűző készítéshez használták.
*Nankin: fakó sárga színű pamutszövet.
*Pelerin: szélesebb körgallér.

Októberi divattudósítás részletek:
  "[...] A reggeli ruha még mindig főként muszlinból áll, a peignoir* alak megőrzi minden divatosságát. Párnak a legelegánsabbak közül az alja magasan van díszítve dudoros sorokkal, mindegyik szélénél csipkével szegve. Rengeteg újdonság található ebben a díszítésben: mások hajtások és hímzések vegyítésével díszesek; mindnek a dereka hátul magas, de igen nyitottak a kebelnél; és az ujjak fél-nagyok. Ujj csokrok, kebel csokrok, és egy színes szalagöv gyakran alkalmazott ezekhez a ruhákhoz. [...]
  Selymek, muszlinok és organdi, mind a fehérek és színesek kedveltek az estélyi ruhákhoz. A selymek még mindig tökéletesen a nyári cikkek, foulardok, pekin d'éték* stb., de azt tapasztaljuk, hogy sok esetben a sima pou de soie vagy a gros de Naples* szoknyákat használják hímzett muszlin vagy csipke canezonokkal*. Megjegyezzük a legelegánsabbak közül a zöld vagy kék pou de soieket, a szegélyük rézsutakkal díszítve, vagy pedig egy igen mély fodorral, csipkével beszegve. A canezon organdiból készül, mélyen kivágott, és oly hajtókával van díszítve ami valamelyest Berthe* alakú és gyönyörűen kihímezve, ahogy a canezon eleje is és a rövid, szűk ujjak is. Ezek a ruhák igencsak bámulatosak, és valószínűleg kedveltek maradnak még a szezon előrehaladtával is. A muszlin öltözékeknél a szoknyák általában hajtásokkal vannak beszegve, hármasával vagy néha négyesével meglehetősen a térdvonal fölé emelkedve. [...]
  A bársony szpenszerek* elkezdtek megjelenni a félruháknál a muszlin öltözékekhez, többnyire háromnegyedes kivágásúak, és általában tarka selyemmel ékítve. Az ujjak kivétel nélkül szűkek, és néhány esetben minden díszítés nélküliek. Ha ez áll fenn, akkor egy sor brüsszeli vagy Mechlin csipke á l'Enfant omlik alá a szpenzer tetejéről, és egy csipke lovagi kézelő helyezkedik el magasan az ujjakon. [...]
  Divatos színek a Pomona zöld, sötétkék, kukorica, levendula, rózsaszín, világoskék és az oiseau*."

*Peignoir: reggeli köntösszerű felsőruha, nyitott szoknya résszel, nyáron fürdőhelyen délelőtti sétaruhának is használták.
*Pekin d'été: nyári könnyed, lágy selyemszövet, bársony szaténnal, vagy géz szálakkal beszőve.
*Gros de Naples: enyhén szálirányosan futó bordázott felületű, tompa fényű, erős, tartós selyemszövet.
*Canezon:  az zárt nyakú, ujjatlan canezou változata, ez ujjakkal és gyakran kivágással. Áttetsző szövetből készített felsőderék, hímzésekkel, csipkével, stb. díszítve.
*Berthe: magyarul vállazó. A kebleket díszítő berakott díszítés, áthaladva a vállakon hátrafelé kőrözve a kivágást, általában mélyen kivágott estélyi és báli ruháknál.
*Szpenszer: kabátszerű derék, hosszú ujjakkal, zárt kivágással.
*Á l'Enfant: a fél-mély vagy mély kivágást egy egyenletesen széles, leomló csipke fejezi be, körös-körül a derékon, a gyerekruhákat utánozva.
*Oiseau: kanárisárga.

Novemberi divattudósítás részletek:
  "Az időjárás szélsőséges bizonytalansága előbbre hozta a téli divatot ebben az évben a szokásosnál. Az igény a szőrmékre máris igen kiterjedt; a karmantyúk még csak részben kezdtek el megjelenni, de kétségtelenül nagyon divatosak lesznek. A henger boák átadták a helyüket a laposaknak, amik várhatóan hamarosan teljesen helyettesíteni fogja a másikakat. A coboly még mindig, és folytatólagosan lesz is a legkeresettebb prém azon hölgyek körében, akik meg tudják fizetni. A másodrangú szőrmék majdnem mind a coboly utánzatai; a legjobb fajta hiúz, és a francia cobolynak nevezett a legkeresettebbek. [...]
  Jó pár díszes szövet jelent meg a sétaruhákhoz, és látni néhány sima merinó öltözéket, de biztos, hogy ezen utóbbi szövet, amit minden más felett jobban számítanak a sétaruhához, nem lesz divatos; és nem hisszük azt sem, hogy a többi is jobbára az lesz. Valójában a selymek előreláthatóan élvezni fogják, ahogy eddig is tették, a majdnem kizárólagos divatosságot; de ez egy olyan pont, amit még nem lehet véglegesen lezárni még egy hónapig. A szélsőséges, és meg kell hogy mondjuk az ízléstelenül hosszú aljú sétaruhák, még mindig folytatódnak és várhatóan fognak is. [...]"

Decemberi divattudósítás részletek:
  "[...] Coboly prémmel díszített kendők és mantillák már megjelentek, és a szűcsök magabiztosan tekintenek a szőrme sálak használatára. Meg kell jegyeznünk, hogy mi ezt nagyon kétségbe vonjuk; az előző idényben határozottan kudarcot vallottak, és úgy véljük, hogy ha egyáltalán használni fogják ezeket, akkor is csak egy páran az elitből akik meg tudják fizetni a coboly prém hatalmas költségét, határozottan senki másnak se divatos. Még nem láttunk prémmel díszített köpönyegeket, de tudjuk, hogy párat már coboly prémmel ékítve megrendeltek. Szintúgy van okunk azt hinni, hogy abból a gyönyörű aranybarna szőrméből készült díszítések, Kolinskinek nevezve, keresettek lesznek. A bársony köpönyegek már elkezdtek megjelenni; a legelegánsabbak a Gitana alakúak, de hosszúra készítve; feketék vagy sötét árnyalatúak, színes szaténnal bélelve, ujjakkal és nagy gallérral készítve.    A kézelők, gallér, és a köpönyeg eleje egy igen lenyűgöző mintával hímesek ugyan olyan árnyalatú selyemből. Ugyan ilyen alakú szatén köpönyegek, hosszúra készítve szintén nagyon keresettek; más árnyalatú szaténnal béleltek és csuklyával készítettek: aligha kell mondanunk, hogy minden esetben a köpönyeg vattázott. [...]"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések