Összkomfortos múltidézés: venni, varrni vagy varratni?

 Ez egy több részes sorozat második része, amiben arról osztanám meg gondolataimat, tanácsaimat a múltidézés és hagyományőrzés mezsgyéjére lépőkkel, hogy hogyan szabhatjuk személyre ezt a hobbit, összességében mitől érezhetjük magunkat kényelmesen, komfortosan út közben; mert ez egy hosszú út, mialatt mindig lehet valami újat tanulni, éppen ezért ez a sorozat nem csak a kezdőknek lehet segítség, de az öreg motorosoknak is tartalmazhat olyan gondolatokat, tanácsokat, amik további fejlődésre, fejlesztésre ösztönözhetnek.

 A múlt megelevenítésének egyik legsarkalatosabb pontja a korhű megjelenés. Mikor múltidézésbe kezdünk, az első gondolat az, hogy mégis honnan szerezzük be az öltözéket? Mi a legpraktikusabb? Hogyan tudjuk a hobbi pénzből megvalósítani az álmainkat? Az Ebay-en látott "belle of the South" ruha jó lesz-e? A sarki varrónőnél rendelt báli ruha korhűbb? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni, bár teljes egészében, kimerítően nem lehet; a múltidézés is egy tapasztalási folyamat, mindenkinek más-más felel meg a céljainak. Van aki örömet lel a varrogatásban, és inkább magának készíti a ruhákat; van aki szeret varrónőhöz járni, mert külön rituálé ez az esemény is ami majd a találkozón fog beteljesülni; és van aki csak megrendelni szereti a kész árút, idő és munka befektetése nélkül örülni amikor a postás végre csenget. Mindezen eljárásoknak meg vannak az előnyei és a hátrányai is, ezeket is szeretném érinteni, kifejteni, hogy tisztább képet kapjunk/kapjon a kezdő múltidéző tag.

Készen venni

Előnyei:
  Aki nem tud vagy nem szeret varrni, nem tudja a varrónő plusz költségét kifizetni, akkor annak az online boltok a tökéletes terep. Így csupán a szállítási időt kivárva, viszonylag gyorsan lehet kész ruhához jutni. A legtöbb online korabeli ruhákat árusító eladó nagy választékkal, esetleg több korszakkal is foglalkozik, sőt nem csak a felsőruhát, hanem a teljes alsóruha arzenált is kínálja. Van olyan is aki kiegészítőket árul. Így egy eladótól meg lehet rendelni mindent. És ezáltal, hogy több tárgyat kínálnak, az egyes darabokra eső előállítási díj is csökkentett mértékű, közép árfekvésűnek osztályozható (habár ha az EU-n kívül rendelünk, érdemes észben tartani a vámkötelezettséget!). Ha megbízható eladótól történik a rendelés, akkor garancia a minőségre a több szögből készített, műtermi vagy természetben készített fotók, részletek kiemelése, és az is, hogy bármilyen kérdéssel kapcsolatban fel tudjuk venni az eladóval a kapcsolatot. Ilyen eladóknál viszont az árfekvés is magasabb, de garantált a minőségi áru. Minden esetben olvassuk el a korábbi vevők visszajelzésit, értékeléseiket.
Megbízható angol eladó a Prior Attire, alsóneműtől a kész ruháig, középkortól az I. világháborúig minden megtalálható nála, ára az egyes ruhadarabok szerint változó

 A múltidéző csoporton belül pedig MmeRenarde Etsy boltját ajánlom, kész viktoriánus ruha ügyben, nála is darabonként más árszabással, de átalakítási lehetőséggel élve. És itt tenném hozzá, hogy a csoporton belül lehet ruhát bérelni is, a facebook albumok közt találjátok az illető ruhákat, csupán pár ezert forintért bérelhető egy alkalomra!


Hátrányai:
 Zsákbamacska, ha nem jó hírű, ajánlott helyről rendelünk, akkor lényegében bármi lehet a csomagban megérkezéskor. Főleg Ebay-en és az Aliexpressen vannak olyan kínai eladók, akik másoktól lopott fotókkal árulják a terméküket, anélkül, hogy a valódi tárgyról kép lenne kirakva. Másrészt sok ilyen ruhának a korhűsége meg is kérdőjelezhető! Rengeteget árulnak össze ömlesztve az alábbi címkékkel: belle of the South, Victorian, Rococo, Gothic, Lolita, Historical, Edwardian, Reenactment, stb. és mind ezt vicc nélkül egy ruhára rábiggyesztve! Ezeknek az eladóknak a célja, hogy az összes keresési feltételnek megfeleljenek, így gyarapítva az eladási számot. Csak sajnos egy olyan ruha ami egyszerre Edwardian és Victorian meg még mondjuk Steampunk is, az már rég fennakadt a korhűségi szűrőn...
Ez egy gót, reneszánsz, viktoriánus, steampunk öltözék, múltidéző, rózsaszín, Lolita ruha, háromnegyedes kosztüm (???) és Halloween; csak egy a sok teljesen használhatatlan modell közül!

 Habár a fenti képen bemutatott ruha tömeggyártásban készül valahol a Távol-Keleten, az ára így is elég borsos, 80-100 dollár, plusz a szállítási költség ami 36 dollár, így összesen 136 dollár felső hangon, ami mai árfolyamon nézve kicsit több, mint 34.000.- ft, és mivel Kínából érkezik, még vámköteles is lehet. Ezek a kosztümök olyanok amilyenek, változtatást nem lehet igényelni az eladótól, így megérkezés után kell esetleg testhez igazítani, vagy díszítést módosítani rajta. Méretezésben megfelel az EU-s szabványnak, mint látszik, a szokásos bolti S M L XL rendszert használják. Az ilyen ruhák természetesen alsóruha nélkül érkeznek, azokat külön még meg kell venni hozzájuk. A kép gyakran különbözhet az eredeti darabtól, a varrás és a szövet silánysága, hiányosságai csak megérkezéskor derülnek ki. Kínából rendeli olcsó és gyors, de komoly minőségi kockázatokat rejt, nem ajánlom!

Saját kezűleg varrni

Előnyei: 
 Ha valaki rendelkezik elég szabadidővel, szabászati eszközökkel és jártas is a varrásban, annak kitűnő megoldás, hogy saját kezűleg állítsa elő a szükséges ruhákat, sőt kiegészítőket is hozzá. Ebben az esetben csak az anyagköltséggel kell számolni. Ha valaki pedig elég ügyes és gyors is akkor annyi idő alatt össze is állíthat egy teljes felsőruhát, mint amennyi idő alatt a világ másik pontjáról megérkezne! De ha valaki lassú, az se gond, olvastam már külföldi múltidéző blogján, hogy a szoknya és a ruhaderék elkészítése között 5 év telt el... Házi szabászatnál az ember szabadon rendelkezik az idejével, tudásával, és nem utolsó sorban a gombostű pénzével, nincs egyéb zavaró tényező (talán csak mindenkinek a saját maximalizmusa). Ahhoz, hogy a lehető legkorhűbb öltözéket tudjuk előállítani, szabászat terén a legajánlottabb forrás a Historical Sewing , de Ő csak 19. századdal foglalkozik. Egyéb megbízható forrás, főleg 18. századi ruha készítést illetően az American Duchess és a Temps d'élégance. Természetesen millió egy más blogger létezik, mind hazai és külföldi, akiknek a tapasztalataiból rengeteget lehet tanulni, itt a leghasznosabb hármat emeltem ki most; további böngészéssel a neten számtalan szabásmintát és varrás technikát lehet még találni, nem csak korabeli ruha készítéséhez!
A leggyakoribb arckifejezésem varrás közben és közben a belső kérdés: "Ezt most miért varrtam össze???!!!"


Hátrányai:
 Ha valakinek nincs elég szabadideje, nem tud varrni és nincsenek meg a szükséges eszközei sem, annak ezeket mind elő kell állítania. Online már rengeteg forrás van varrás és szabászati alapismeretekből, szóval az még el is sajátítható, de beszerezni az összes eszközt nem kis költség. Természetesen apránként is meg lehet venni mindent, hónapról-hónapra, de ha valakit nem köt le a varrás, nem talál benne örömet annak kínszenvedés lesz minden öltés. Szóval, aki egyáltalán nem érez hozzá késztetést, annak nem ajánlom, hogy ebbe vágjon bele. Másrészről kezdő varró esetében a hiba lehetőség, egy elrontott ruha sokat számít, mint lelombozó tényező. Senki sem profi még a legelején, hosszú tanulási és fejlődési folyamat ez, de cserébe új készséget lehet kifejleszteni, végül is sohase árt valami újat tanulni.

Varratni

Előnyei:
 Gyorsan *, alkatra szabott ruhához lehet ez által jutni. A ruha olyan lesz amilyet szeretnénk, hisz a varrónőnek a saját ötletünket kell megvalósítania. Néhány ruhapróbát leszámítva egyéb erőfeszítést nem is igényel. A csoporton belül nyugodtan érdeklődjetek, hogy ki vállal ruha varrást.

*Mindenképp egyeztessünk időpontot a varrónővel, hogy mikorra kell elkészülnie a ruhának, és még véletlenül se a találkozó előtt két nappal toppanjunk be!
Egy jó varrónő aranyat ér :)

Hátrányai:
 Mind közül talán ez a legdrágább megoldás, mert ebben az esetben a szöveteket és a munkadíjat is ki kell fizetni. Hiába az egyik legalulfizetettebb szakma a ma a varrás Magyarországon (de máshol is, sajnos), attól még magasra rúghat az óradíj vagy a darabdíj! És csak maga a tény, hogy valaki jó varrónő, még nem jelenti azt, hogy korhű ruhát is jól tud varrni. Fenn áll a veszélye, hogy csupán egy farsangi jelmezszerű kosztümöt kapunk a pénzünkért, ezért érdemes a varrónővel egyeztetni, hogy mit is szeretnénk, még mielőtt leadjuk a rendelést. Ha például korhűen elkészített ruhát szeretnénk, készüljünk fel az ezzel járó extra költségre és időre is. Ha a varrónő nem tudja miről van szó, akkor másikat kell keresni, akinek talán van róla fogalma, sőt csinált már ilyet korábban.

 Nyugodtan osszátok meg a véleményeteket, kinek melyik módszer vállt be? 

 A következő részben ha már a testre szabásról is szó volt itt, akkor kicsit az alkati dolgokkal fogok foglalkozni, kis segítségként, hogy hogyan érezzük csinosan magukat a ruhában! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések