Korabeli ruhák elrendezése: 1837 körüli bordó öltözék

  Az előző ezüst ruhához hasonló stílusú a mostani ruha is, nagyjából egy időben kerültek ki a varrónők kezei közül. Viszont ez utcai használatra készült, egy ujjatlan gallér (pelerin) is tartozik hozz; az öltözék annyira díszes, hogy valószínűleg látogatási vagy promenád öltözék lehetett. Az előző ruhától eltérően ennek a szoknyája is sokkal jobban bélelt, ami a tartósságot növelte, nyilván a hölgy arra számított, hogy sokat fog benne kinn sétálgatni.

A teljes öltözékről

  A ruha szép bordó selyemből készült, a derekat és ujjakat különféle divatos berendezések díszítik: a derékon ráncos előrész van, az ujjakon plissék pántokba foglalva, a közeli képeken jól látszik majd a paszpólok túlzott használata is. A nyakrész fél-mélyen kivágott, ezt divatos csipke fichu fedhette. A derék ennél a ruhánál is egyben van szabva az aljjal. A szoknya elöl öbölráncokba van fektetve, hátul sűrű cartridge plissékbe van szedve. Így tudták az egész hosszból kiszabott szoknyát derékhoz idomítani.

Részletek a gallérról

  A gallér két negyed körívből van kiszabva, belül drapp csiszolt vászonnal bélelve; ez tartást ad a könnyű selyemnek. A gallér széle ferdepánt szegélyezéssel van díszítve.

Részletek a ruha derekáról

  A derék roppant ízlésesen van kivitelezve, a különféle divatos megoldások összességét láthatjuk rajta: mellrésznél legyező ráncok díszítik az előrészt, váll vonal felé egy kis pánt tartja össze. Elöl külön varratvonalak díszítik a derekat. Alul szépen szegélyezve van szélesebben paszpóllal. Paszpól fut végig az előközép varraton is és a nyakkivágáson is.

  A derékon hátul szintén egy paszpólos pánt rész képez díszt a varrat felett. A mellrész dísze vállvonalnál végződik, itt is paszpólos szegéllyel befejezve.A díszes ujjak paszpóllal csatlakoznak, felkaron és kézelőnél plissékkel és pántokkal szűkítve, könyöknél buggyosan elállva. A pántokat paszpól szegélyezi és szövettel bevont gomb díszíti.

  A ruha hátul záródik párizsi kapcsokkal, a záródás alatt egy igen széles aláboruló rész van, ami a jobb fedést, tartósságot szolgálhatta. A hátsó nyílás igen mélyen folytatódik a szoknyában is. Az aláboruló bélésrész a szövött szegély mentén lett kiszabva, erre utaló jel a két fehér csík a jobb rész felé eső részén.

A ruha belső elrendezése

  A szoknya mintás vászonnal van végig bélelve, ez egy régebbi ruhából is kikerülhetett. Alul szélesen van megborítva drapp csiszolt vászonnal. Erre van keskenyen felhajtva a divatszövet. A derék fehér vászonnal van bélelve.

  A derékban előközépen van egy merevítő halhéj, egyébként a varratok és szegélyek szépen el vannak dolgozva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések