A boltból inkább Mozart csokit, mint parókát! - Tippek rokokó hajszínezéshez

A rendhagyó cím egy kis magyarázatra szorul. Sokan, amikor a rokokó kosztümösködésre gondolnak valahogy először mindig a prototipikus hófehér Mozart-ról elkeresztelt parókára jut eszükbe, hogy az mennyire jó lesz a beöltözéshez. Van, aki be is szerzi, fel is veszi, aztán érzi, hogy valami nem volt ezen az igazi, és elkönyveli magában a jelenséget úgy, hogy nem illik hozzá a rokokó kultúra. A helyzetet csak rontja ha a paróka még műanyag szálakból is készül, amelyek fogpasztavakítóan "sugározzák" magából a poliészter a koponya és az egész jelmez feletti uralmát, elfedve akár azt is, hogy egyébként maga a viselt kosztüm elég korhűre sikerült.

Az emlegetett paróka összehasonlítva Mozart portréjával. Látható, hogy az eredeti hajszín sokkal sötétebb, szürkésebb-szőkébb, mint a megvásárolható paróka hófehérsége.

A félreértések elkerülése végett egyébként Mozartnak a frizurája egyáltalán nem volt patyolatfehér, ahogy a korban a parókák és hajkoronák nagy része a világosszürke, piszkosfehér vagy valamilyen nagyon világos szín közötti árnyalatok között mozgott. Előfordult akkoriban olyan ember is - főleg 18. század vége felé haladva, aki - a természetes hajszínét viselte. Érdekesek a színezett porokkal elkészített frizurák is, amelyek a rokokóban a korábbi barokk fehérítés helyett, kicsit zöldesnek, kékesnek, rózsaszínesnek hatnak.

Segítségnek egy kis rokokó hajszín paletta korabeli festményekről:


Ha körülbelül vállig ér a hajunk a parókavásárlást meg is spórolhatjuk (helyette vehetünk Mozart bonbont :)). Ha azonban mégis parókát szereznénk be, és az hófehér, érdemes valamilyen szürkés pigmenttel - erre a célra jó a reszelt szürke pasztellkréta - sötétebbre színezni. A továbbiakban a haj és nem a paróka/póthaj színezéséről lesz szó.

A rokokó fodrászathoz ma már egyébként több út is vezet, több is, mint az adott korszakban. 

1. Hajfehérítés sprayvel:


Az egyik legdivatosabb rokokó hajfehérítési módszer. A fodrászok is gyakran ezt alkalmazzák. Ehhez nem kell mást venni, mint egy fehér/szükre/ezüst hajszínező spray-t, lakkot. Könnyen kezelhető, mindössze a frizurára kell felfújni a legvégén. Gyors és praktikus. Az egyetlen hátránya, hogy a hajszálak kicsit összetapadtnak, művinek hatnak. Ezt a hajkészítési módszert láthatjuk a Huzzar stúdió fodrászától. Ilyen spray-ket általában százforintos, eurós kozmetikai kisboltokban be lehet szerezni.



2. Hajfehérítés, színezés előre vásárolt hajszínező porral vagy pasztellkrétával:


Online külföldről rendelhetőek hajszínező porok vagy vásárolhatók a két-három éve divatosnak számító hajkréták, hajsminkek. Ezeket nedvesített hajra érdemes felvinni, és úgy beszárítani. A használatukhoz ismét mellékelek egy videót. Tapasztalat, hogy a sötét hajat kevésbé fogják be a hajkréták, mint a például a világosszőkét. Egy fehér kréta pedig egy sötétbarna vagy fekete hajra kevés lesz rokokó "ősziesítéshez". Előnye a hajkrétáknak, hogy többféle szín is kipróbálható. Hátránya, hogy hamar kikopik a hajból, és a hajvégeket nagyon szárazzá teszi. Mondanom sem kell, ez is egy modern módszer. A barokkhoz, rokokóhoz csak annyi köze lehet, hogy akkoriban is por formájában vitték fel a hajukra a festéket.




3. Pomádé + rizspor (vagy hintőpor vagy finomliszt(?)):


A pomádé az adott korban még nem teljesen ugyanolyan volt napjainkban, amely lényegében vazelin alapú. A 18. században különböző állati zsírok - disznózsír, marhafaggyú - valamint növényi olajok - olívaolaj - keverékéből állt. Ezt kenték a viszonylag száraz hajra. Miután már csatak zsíros volt a hajuk, a rizsporozás csak ezután kezdődött. A porozáshoz, hogy a hajszálakat alaposan befogja, célszerű egy nagy, puha, szőrös púderpamacsot használni. A por a zsíradéktól alaposan a hajra ragadt, és sokkal jobban befedi a hajszálakat, mintha a port csak a száraz hajra kenik. Az így kapott furcsán kusza hajkoronát már nem feltétlenül kell tupírozni sem, mivel a porszemcséktől az egyes hajszálak kicsit elállnak egymástól.

Az LBBC Historical csatornának van egy nagyszerű videója erről a módszerről:


Egyébként rizspor Magyarországon is vásárolható online. Az elemental oldalán kb. 320 Ft-ba kerül 10 gr. Színes hajport úgy készíthetünk, hogy kozmetikai pigmentet keverünk a rizsporba vagy egyéb púderbe, hintőporba (lisztbe (?) esetleg kukoricakeményítővel kavarva). A lisztet azért teszem zárójelbe, mert valahonnan rémlik, hogy halottam, aki finomliszttel készített rokokó hajat, de nem tudom, hogy mekkora a hatékonysága, mivel a porszemek nagyobbak a lisztnél, mint a hintőpornál. 


4. Hajfestés szürkére:

Aki hosszú távon szeretne rokokóvá hajat hordani, annak lehetősége van a napjainkban divatos granny hairre váltani. Azaz befestheti a haját ezüstösen őszre (szürkére). Ez a rokokóban abszolút nem számított autentikus módszernek, úgyhogy történelmi kosztümösködés szempontjából inkább a felsorolásban a harmadik módszert ajánljuk. Azért, aki mégis megpróbálja "címszavakban" álljon itt, hogyan is készül mindez: 
- az eredeti haj kiszőkítése a lehető legvilágosabbra;
- a kiszívott haj szürke színezővel való befestése.


A paróka- és a konkrét frizurakészítésről egy másik bejegyzésben lesz szó.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések