A tökéletes "töltött galamb" titka

Madame Rénarde Facebook oldaláról található egy nagyon okos megosztás, ami az Atelier Nostalgia oldalára visz, és konkrétan egy olyan kérdéssel foglalkozik, amit a múlt század fordulójával alaposabban foglalkozó múltidéző hölgyek már valószínű feltettek maguknak. Mármint, hogy hogyan is érték el 1890 és 1910 között, hogy a felsőtest olyan jó galambbegyszerűen párnázott legyen. Főleg azoknak nehéz ezt elérni, akiknek amúgy is vékony testalkatuk van, és bőven kellene mit kompenzálni valami plusz munícióval.


Hölgyek edvárdiánus blúzokban egy korabeli grafikán, a mellet hangsúlyozó formával


A későviktoriánusoknak és az edvárdiánusoknak volt a töltött galamb effektus elérésére egy jó pár fehérnemű kiegészítőjük - az egyik ezek közül angolul a Woman's Bust Improver, magyarra fordítva 'női mellbőség növelő'-  és egy speciális fehérnemű viselési módszerük. Amit lényegében a korábbi belső mellbőség növelő párna felsőről való leválasztásával tettek önálló ruhadarabbá.


Bust Improver előlről (forrás: LACMA)

Bust Improver hátulról (forrás: LACMA)

Ez a Woman's Bust Improver annyiban hasonló a mai push-up-hoz célja a keblek nagyobbnak mutatása volt. A push-up fehérneműk szemben a mellbőség növelővel a mell alá helyezve érik el hatásukat, megemelve a női kebleket, így nagyobbnak és látványos dekoltázsúnak mutatva azokat. A Woman's Bust Improver a női mellek felé került, lényegében két kis párnaszerű kosár volt - angolul lemon cupnak és falsiesnak is nevezték - amit még pluszban a mellek felé raktak. A mély dekoltázst mutató ruháknál ezt lehetetlen volt viselni, mivel látványosan kilógott volna, így ennek hordását a nyakig begombolt ruházatnál lehetett megoldani.

A mellbőségnövelő elhelyezését segítette és a mellet megemelhette két opcionálisan még a mellek alá helyezett ősi push-up. (Részletesen erről itt olvashattok: Zeitzauberin) A feneket pedig tovább erősítette vizuálisan a fűző alá rakott fenéknagyobbító.


Alakformáló készlet Zeitzauberin múltidéző bloggertől: legfelül a Bust Improver, alatta a mellemelő hengerek. Legalul a fenékemelő párna, amely a fűző és a fenék közé kerülhetett.

Nézzük mindezt hogyan is vették "vagy vehették" magukra: 




Nem volt túl egyszerű. Egy korabeli párizsi dámát így öltöztettek (Léon et Lévy 1900 körül)


1. Általában legelső, megkerülhetetlen lépés, az alap egy kombinészerű, vállpántos alsó volt, ami védte a testet a fűző kidörzsölésétől.

2. Erre került a mellet csak félig vagy kis részben takaró fűző, amit nem húztak még össze magukon. (Pontosan egy S-vonalú edvárdiánus fűző)

3. A tökéletes galambbegyekért behelyezték a dekoltázshoz a hengereket és a mellbőségnövelő párnát, amely, ha megkötős volt, akkor még hátul megkötötték vagy összekapcsolták.

4. A fűző alá betuszkolták a fenékemelő párnát.

5. Ezután jó szorosra húzták a fűzőt.

6. Minderre jött a corset cover, azaz a derékalj, ami a mellnövelést csak tovább fokozhatta elől futó fodraival és a mellkast kiemelő szabásával.

7. Na és, ha ezzel megvoltak következett végül a blúz. Ezt még tetszés szerint lehetett fokozni a chemisette-tel. (A chemisette viseléséről itt olvashattok bővebben.)


Egy nagyon fodros derékalj, ami még egy nagyot dobott a "mellbedobáson'"

Mellpárnából az ősmelltartóig



A Bust Improver egyébként egy nagyon szép kis evolúción ment át az 1890 és 1914 közötti időszakban. Kezdetben csak önállóan állt, mellnövelő párnaként vagy kosárkaként.


"Mellnövelő kosárkák" 1900 körül


Később kapott szalagokat, vállpántot. Ezután kitalálták a merevített változatát.


Merevített Bust Improver
Vállpántos és merevített Bust Improver 1909


A merevítősnek aztán születtek fűzőbe épített kombinációi, egyszerűsítve a felvételt. Gondoljunk csak bele, amikor a "bögynövelők" felvétele és a viselés közben a fűzőhöz képest való csúszkálás mennyire kényelmetlen lehetett.


Fűzővel egybealakított mellbőségnövelő


Kombinált fűző korabeli reklámja


Amikor a fűző elvesztette népszerűségét, a fűzős változat megrövidül, és beépül a derékaljba, majd szép lassan önálló ruhadarabbá válik.


Fűzőtakaróval kombinált mellpárnák 1905-ből

Merevített Bust Improver 1910-ből

Mellkosárkák 1913-ból

Amerikai ősmelltartó 1917-ből

1920-ra csak a derékalj rövid változata takarja a melleket, hogy aztán 1930 táján újra kosarakat kapjon - nem átvitt értelemben -, és megjelenhessenek az első igazi melltartók.


Melltakaró 1920-ból

Miért érdekes múltidézőknek a mellbőség növelő?


Azért, mert segítségével korhűbb lehet már egy egyszerű blúz viselésénél is a sziluett. Aki ezt nem hiszi, látogasson el Atelier Nostalgia oldalára, ahol két nagyon okos montázs mutatja be, mennyit ér, ha, biztos ami biztos alapon készítünk magunknak egy mellpárnácskát: Atelier Nostalgia.


Ajánlott olvasmányok:

Fűző a korai XX. században (V&A)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések