Kijönnél velem pisilni?

Látom amint a férfi olvasóink kimennek felbontani egy doboz sört, hogy na már megint egy cikk a furcsa női szokásokról, de ezúttal megéri maradni. Uraim, most elárulom miért is járnak a nők közösen a toalettre.
Amikor épp divat volt a smink, természetesen itt került megigazításra, itt vitattuk meg, hogy milyen jóképű is a báró úr fia, vagy elemeztük ki a már-már közforgalmi irányító rendőrt megszégyenítő legyezőnyelv jeleket, de mindemellett, nekünk is kellett pisilni.
Pisi és csevely, avagy betekintés az igen elegáns nevű Hölgyek Kertjébe Vauxhallban. 1788, British Libary




Imádom a múlt romantikáját, egészen addig a pillanatig amikor egy egész napos programon hív a természet. Emlékszem amikor először voltunk a Reformkori Bálon, és bizony ki kellett menni. Miután megittál fél liter vizet, van időd tervezgetni, hogy hogyan fogod magad bepréselni abba a picike fülkébe, utána jön az 5 réteg plusz 3 méteres uszály logisztikai elhelyezése. Majd miközben sielő pózban koncentrálsz majd, hogy beletelálj a csészébe és amikor természetesen szárazon és tökéletesen visszatérsz senki se feltételezze, hogy hol jártál. Ekkor jön képbe a barátnő, aki nemcsak, hogy figyeli a mosdó ajtaját és nem enged be illetlen személyt, de segít megbirkózni azzal a sok anyaggal, hogy ne szorulj be abba a fránya aprócska kis helységbe.... majd vica versa.
Azt hiszem egyszerűbb nem inni és enni, csak fotoszintetizálni és amikor lekerül az abroncs és a fűző visszaalakulni emberi lénnyé :)

Szószóstál? Nem egészen

No, viccet félretéve, ha az építészet képes volt alkalmazkodni a divat hóbortjaihoz, lássuk például a rokokó idején kiszélesedett ajtókat, akkor bizony az ilyen naturális dolgokra is volt megoldás. El tudom képzelni, hogy micsoda népszerűségnek örvendett az úgynevezett bourdaloue. Az elegáns elnevezés egy szószosz edénykéhez hasonló eszközt takart. WC-re hasonlító otthoni szakberendezések voltak már ekkor is, többnyire egy lukas rendkívül kényelmesnek ígérkező fotel vagy szék volt, szegényebb körökben ágytál, de ezzel még mindig nem volt megoldva az a gond, ha a templomban, a parkban, vagy egy bálon tör ránk az inger. Az illemhelyről külön lehetne írni, legyen az a következő cikk témája, ma maradjunk csak a hordozhatóság és a praktikum jegyében.
1812, ismét angolok, no, az urak aztán nem kerítenek akkora felhajtást a dolognak! :)

A legenda szerint Louis Bourdaloue 17. századi francia jezsuita pap után kapta a nevét, akinek hírhedten hosszú miséi voltak, hogy még a legdivatosabb hölgyek is a végén a saját vizeletükben ültek. Valószínűleg ez amolyan korabeli városi legenda, és inkább csak az irónia kedvéért kapta a kis csészike a papról a nevét.
Louis Bourdaloue, kíváncsi vagyok, hogy reagált arra amikor kiderült milyen eszköz viseli a nevét.

Ebben a helyzetben elég volt elvonulni és felhajtani az alsószoknyát amíg az esemény tart majd a szobalány diszkréten eltüntette a tartalmat. Amit mai fejjel szintén elég megbotránkoztató volt elképzelni, hogy nyilvános helyeken az ember csurgasson, de akkoriban ezt egy lehelletnyit lazábban kezelték egymás közt a nemesek. A színház vagy operaelőadásokon a szeparált páholyokban pedig maga volt a tökély. Egy jelenetet se mulasztottak el, hála a kis szent edénykének.
Manapság, mint múltidéző hölgy, nehezen tudom elképzelni, hogy a barátnőm matasson a szoknyám alatt, de akkoriban ahogyan sok minden mást is, másképp kezeltek. Azonfelül győzött a praktikum. Bárhol és bármikor használható, és még egy felület amit rogyásig lehetett dekorálni.
Ovális edényke, a női alsó idomokhoz igazítva

Valami hasonló elgondolás alapján mehetett a Shewee nevezetű csodatárgy is, korunk válasza az útszéli pisiést megkönnyítve. Azt hiszem ezt tudnám az elegánsabb megoldásként javasolni a gondok megoldására. Minden másra ott a barátnő vagy egy PET palack ;)
Boucher meg is festette nekünk, hogyan is használták eme kis edénykét

A 21. században már nem kell a sok réteg ruhával szenvedni ugyan és nincsenek szobalányok, csak barátnők, de a több százéves hagyomány továbbra is hagyomány. Amit pedig illik tisztelni, így jelen kulturánkban a közös WC-re járással áldozunk a múlt hős asszonyainak emlékére.
Remélem Uraim, ezennel megértik ezt a nagyon fontos rituálét a Hölgyek életében! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések